Dominique Cool claimt nu ook officieel de sjerp in Langemark-Poelkapelle

We zien v.l.n.r. schepen Jean-Marie Callewaert (Vooruit), burgemeester Dominique Cool (N-VA) en de schepenen Laurent Hoornaert (Tope 8920), Heidi Coppenolle (N-VA) en Peter Vantomme (N-VA). © RB
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Op een persconferentie stelden N-VA, Tope8920 en Vooruit de nieuwe meerderheid voor in Langemark-Poelkapelle. Huidig schepen Dominique Cool zou daarbij de nieuwe burgemeester worden.

Dat er in Langemark-Poelkapelle een politieke coup gepleegd zou worden, raakte zaterdag bekend. En dinsdagmiddag werd dat ook officieel aangekondigd. N-VA, dat nu een coalitie vormt met CD&V, gaat samen in zee met oppositiepartijen Tope8920 en Vooruit. Dominique Cool wordt de nieuwe burgemeester. Peter Vantomme (N-VA) blijft schepen, de andere schepenposten gaan naar Heidi Coppenolle (N-VA), Laurent Hoornaert (Tope8920) en Jean-Marie Callewaert (Vooruit). Koen Bentein (Tope8920) wordt gemeenteraadsvoorzitter en volgt in die hoedanigheid Jos Meersch (N-VA) op.

Zieke situatie

“Wij lezen en horen allerlei uitlatingen die de kern van de zaak niet aanraken”, verwees Dominique Cool naar de reacties die huidig burgemeester Langemark-Poelkapelle al formuleerde in de pers. “Wij roepen alle collega’s die politiek actief zijn in Langemark-Poelkapelle op om eerlijk te communiceren. Dat betekent: eerlijk toegeven dat het niet lukte in de huidige coalitie. Beide fracties waren zich daar ook ten volle van bewust. Beiden gingen dan ook op zoek naar een oplossing, waar de oppositieleden de sleutel vormden om een zieke situatie in het college weg te werken. En om een slagkrachtig bestuur te vormen. Daar is nood aan in onze gemeente. Elkaar nu verwijten voor leugenaars, dat brengt helemaal niks op. We willen oproepen om daarmee te stoppen en in het belang van de gemeente mee te denken aan een slagkrachtig bestuur.”

Ruzie vanaf dag één

Die drie nieuwe meerderheidspartijen willen een frisse wind door de gemeente laten waaien. “Met N-VA gaan we Tope Vooruit”, vatte Cool het samen. “Waarom we deze stap zetten? Omdat er vanaf dag één al ruzie gemaakt werd in het schepencollege. Er heerst al maanden politieke onbestuurbaarheid in de gemeente.” Met tien tegen negen zetels heeft de nieuwe coalitie een krappe meerderheid, maar Cool ziet daar geen grote problemen in. “Het wordt een zoektocht naar een consensus. Het wordt dus belangrijk om veel te communiceren en iedereen zal af en toe eens wat water bij de wijn moeten doen. Daar zijn we ons allemaal heel goed van bewust. Het sleutelwoord wordt ‘samenwerking’.”

Nieuwe speerpunten

Het nieuwe bestuur werpt meteen ook enkele speerpunten op. “We willen zorgen voor meer inspraak van de burgers, óók de mensen die voor CD&V gestemd hebben. Daarnaast willen we ook de gemeente meer promoten en inzetten op interne en externe communicatie én informatie.” Nog andere speerpunten zijn: het bufferbekken in Langemark recreatief ontwikkelen, nieuwe school opstarten in Bikschote, groen ontwikkelen in elke deelgemeente en een vermindering van de algemene gemeentebelasting.” Daarnaast maakte het nieuwe bestuur ook meteen bekend dat het dossier-Aveve, dat een jeugdcampus zou worden, aangepast wordt. “Daar gaan we resoluut voor een nieuwbouwproject met voorafgaand inspraaktraject.”

De drie partijen roepen een extra gemeenteraad samen op donderdag 16 september om daar de constructieve motie van wantrouwen in te dienen en zo ook officieel de macht te grijpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier