Dieter Deltour een jaar na zijn politieke afscheid: “Mijn politieke carrière was mooi en afgerond”

“Als oppositieraadslid functioneren zou niet zo goed gegaan zijn”, geeft Dieter Deltour toe.© TOGH
“Als oppositieraadslid functioneren zou niet zo goed gegaan zijn”, geeft Dieter Deltour toe.© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Ruim een jaar geleden nam Dieter Deltour afscheid van de lokale politiek, nadat hij twaalf jaar schepen was. De vrijgekomen tijd investeerde hij vooral in de uitbouw van zijn advocatenkantoor, al was er ook tijd om te fietsen, te lezen en te wandelen. En om zijn petekind te feliciteren, want Dieter is de oom van kersvers Miss België Kedist Deltour.

Het was enkele weken voor de eerste lockdown dat oud-schepen Dieter Deltour (41) aankondigde dat hij de lokale politiek zou verlaten en daarmee zijn partij CD&V verweesd achterliet. “Mijn carrière was mooi en afgerond”, vertelt hij daarover nu. “Ik had de dag na de verkiezingen al voor mezelf beslist dat ik niet meer zou meedoen aan de volgende verkiezingen.”

Dat was de dag dat je wist dat jouw partij in de oppositie zou zitten?

“Ik was altijd inderdaad in de eerste plaats bestuurder. Vandaar dat ik schepen van Financiën wilde worden. Het beheer van de stad, daar amuseerde ik me mee. Om dan als oppositieraadslid te functioneren, dat zou niet zo goed gegaan zijn. Als schepen heb je alles al meegemaakt. Je weet al wat de antwoorden zullen zijn van het stadsbestuur. Ik ben er ook heel vroeg aan begonnen. Al in 2004 kwam ik in het partijbestuur. Nu was het wel tijd voor iets anders.”

Je was een van de experten en ervaren rotten in de fractie. Wellicht was het voor de partij ook even slikken.

“Het was een afscheid aan de actieve politiek, maar het is niet zo dat ik mijn rug keerde naar iedereen. Ik heb altijd proberen te helpen, ook nu nog altijd. Als er vragen zijn, weten ze me te vinden. Niet dat er nu nog veel vragen komen. Ondertussen zijn ze ook al ingewerkt. Het is gewoon de vergadering op zich die ik niet meer zag zitten. Maar CD&V kan nog altijd naar mij bellen.”

Viel je na jouw schepenmandaat in een zwart gat?

“Zeker niet. Toen Yves Leterme voor de tweede keer premier werd, had ik de kans om opnieuw op het kabinet te werken. Toen heb ik zelf beslist om dat niet te doen, omdat ik ook iets wilde hebben buiten de politiek. Alleen politiek is zeer eenzijdig. Daarom ben ik begonnen als advocaat. Toen het in 2018 gedaan was als schepen, had ik nog altijd mijn advocatenkantoor en heb ik me daar volledig kunnen op toeleggen. Voor de rest kwam er heel wat vrije tijd bij.”

Nu kun je misschien ambitieuzer zijn als advocaat?

“Samen met Lander Dehaene kiezen we ervoor om ons kantoor uit te bouwen omdat we vooruit willen. In het verleden was het soms moeilijk om dat te combineren. Je moet verschillende ballen in de lucht houden op hetzelfde moment. Nu was het een bevrijding om 100 procent op dat ene te focussen. Ik heb mijn stage gedaan bij Herman Baron. Daar kreeg ik de kans om voor assisen te pleiten. Als jonge advocaat was dat een enorm privilege. Ik heb daarvan enorm veel geleerd.”

Wat betekent de Menenpoort voor jou?

“Ik heb het altijd een mooi monument gevonden. Het is zeer groots en majestueus. Meestal worden dergelijke monumenten opgedragen aan een overwinning, zoals de Arc de Triomphe van Napoleon. Maar in Ieper is het speciaal gebouwd voor de soldaten die zelfs niet eens een graf gekregen hebben. Ik heb die symboliek altijd enorm gewaardeerd. Ook als schepen heb ik verschillende keren mogen kransen neerleggen en aanwezig zijn op plechtigheden. Dat heeft altijd een zeer grote indruk gemaakt en het zal wellicht een van de dingen zijn die mij het meest zullen bijblijven. Een van de meest beklijvende herinneringen is dat ik eens een spontane haka heb gezien van het Nieuw-Zeelandse rugbyteam dat hier op doorreis was voor het WK rugby. Dat Ieper het centrum voor de Eerste Wereldoorlog in West-Vlaanderen, en zelfs heel België, geworden is, komt ook door de Menenpoort.”

Ik moet je trouwens feliciteren. Je bent de oom van kersvers Miss België Kedist Deltour?

“Ze is zelfs mijn petekind. In feite wist ik wel dat ze voor zoiets in de wieg gelegd was. Het was altijd haar droom geweest om model te worden. Dat ze eraan deelnam en dat goed deed, heeft me niet echt verwonderd. Dat ze ging winnen is nog iets anders.”

Voor jou was het wellicht ook een hele beleving toen je broer met drie kinderen uit Ethiopië terugkeerde?

“In het begin was dat natuurlijk zowel voor de kinderen als voor ons een grote aanpassing. Spreken was niet mogelijk, maar er is altijd een goeie band geweest. Het waren ook de eerste kleinkinderen in de familie, dus dat was sowieso al spannend en vooral leuk om ze te leren kennen. Ik denk dat die kinderen direct het gevoel hadden dat ze aanvaard werden binnen onze familie.”

Wat zijn de toekomstplannen? Behoort een terugkeer naar de politiek nog tot de mogelijkheden?

“Nee, wat ik wel zal doen is zetelen in de raad van bestuur van woonzorgcentrum Sint-Jozef. Volgende maand word ik voorgesteld. Dat is iets waarin ik ook zeer geïnteresseerd ben. Natuurlijk is het nu moeilijk om het volledig te leren kennen, want door corona ben ik nog niet veel ter plaatse kunnen gaan, maar ik volgde wel al enkele vergaderingen. Het is gewoon leuk om toch iets van sociaal engagement te hebben. Het is ook een sector waar ik nog niet veel van kende, dus ik hoop ook veel bij te leren.”

Privé: Dieter werd geboren op 10 december 1979 in Ieper. Hij is de zoon van Bernard en Diana Deltour. Hij heeft nog twee oudere broers: Peter en Karl. Hij is getrouwd met kleuterjuf Vicky Bryon en papa van de tweeling Lotte en Laure (10) en Milo (5). Het gezin woont in Zillebeke.

Opleiding: Kleuter- en lagere school volgde hij in Zillebeke, het middelbaar in het Sint-Vincentiuscollege in Ieper. Dan studeerde hij rechten, deels in Kortrijk en deels in Leuven. Daarna studeerde hij nog één jaar bedrijfseconomie in Brussel.

Loopbaan: Na zijn studies ging hij aan de slag als medewerker van CD&V-parlementslid Roel Deseyn. Daarna werkte hij ook als kabinetsmedewerker bij Yves Leterme op het moment dat hij premier was. In 2007 werd Dieter schepen in Ieper, tot eind 2018. In 2009 begon hij als advocaat.