Dentergem koopt vleugel van wzc Samen voor bibliotheek en kinderopvang

Het bekende café Bizarre, met de rode gevel, gaat tegen de vlakte.©Tom Van Houtte
Het bekende café Bizarre, met de rode gevel, gaat tegen de vlakte.©Tom Van Houtte
Tom Van Houtte

Het Dentergemse gemeentebestuur wil in Wakken de A-vleugel van het woon-zorgcentrum Samen kopen om er de bib, kinderopvang en muziekklassen in te huisvesten. De aankoop van café Bizarre (Dentergem) moet leiden tot het veiliger maken en opsmukken van de omgeving Statiestraat-Dreve.

Woonzorggroep GVO uit Kortrijk begint volgend jaar met de bouw van een nieuw woon-zorgcentrum Samen in Wakken. Het gemeentebestuur van Dentergem maakt van de gelegenheid gebruik om de A-vleugel, grenzend aan de Markegemstraat, te kopen. “Het gaat om het oudste deel van het complex, maar de kapel behoort niet tot de overeenkomst”, zegt burgemeester Koenraad Degroote (Eendracht).

“We plannen er de Wakkense bib in onder te brengen en de voor- en naschoolse kinderopvang, die nu nog in een ander deel van het oude rusthuis gevestigd is. We gaan er ook van uit dat de muziekschool enkele klassen zal kunnen gebruiken.”

Café met rode gevel verdwijnt

Een tweede belangrijke investering die er aankomt, is de aankoop van café Bizarre, vroeger bekend als Gasthof De Haan op de hoek van de Dreve en de Statiestraat. De kroeg sloot anderhalf jaar geleden definitief de deuren. “Het eigenlijke café met de rode gevel gaat tegen de grond om het voetpad te verbreden en de hele hoek, die het uitzicht van een pleintje zal krijgen, verkeersveiliger te maken en een fraaier uitzicht te geven.”

“Het zaaltje willen we behouden om ter beschikking te stellen voor kleine verenigingsactiviteiten”, zegt de burgemeester nog. In de Dentergemstraat in Markegem wordt rechtover het bestaande depot een bijkomende loods voor de technische dienst gekocht

Nieuw terrein voor Wymar

De gemeente verwerft ook gronden. Zo komt er een derde voetbalveld, grenzend aan de huidige terreinen van KZ Dentergem. “Amateurclub Wymar Oeselgem dreigt zijn terrein kwijt te spelen in eigen gemeente en hiermee verzekeren we hun toekomst.”

De aanleg van een verbindingsweg tussen de Statiestraat en Gottemstraat was al langer bekend. Intussen bereikte de gemeente met drie eigenaren een akkoord voor de aankoop van een aantal noodzakelijke percelen. Voor de aanleg van een buurtparking in de Mandelstraat in Wakken werd de onteigeningsprocedure gestart.

De benodigde 2 miljoen euro voor dit alles haalt Dentergem uit eigen middelen. “We hoeven dus geen negatieve rente of mogelijke effectentaks te vrezen”, besluit burgemeester Degroote.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.