Deerlijk houdt burger op de hoogte via website: “Gezondheid van onze bevolking primeert”

De toekenning van de Gaverkasteelconcessie loopt vertraging op. © MVD
Redactie KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Burgemeester Claude Croes benadrukt dat de gemeente blijft doorwerken en iedereen via de website op de hoogte gehouden wordt.

1. Komt u nog bijeen met het schepencollege en met de voltallige gemeenteraad? En zo ja, op welke manier? Kan de gemeenteraad ook door de gewone burger gevolgd worden?

“Het schepencollege en gemeenteraad houden wij via Teams, elk vanuit zijn eigen kot. De gemeenteraad zal voor het eerst zo verlopen vanaf 30 april, de politieraad vanaf 21 april. Het schepencollege zijn wij vorige week zo gestart. De weken voordien was er schepencollege in de raadzaal, waarbij we ver van elkaar zaten. De proefsessies moeten nog gebeuren ter voorbereiding van de gemeenteraad. Of de burger de zitting zal kunnen volgen, is nog niet duidelijk.”

2. Welke grote projecten/investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet?

“De toekenning van de concessie van het Gaverkasteel loopt vertraging op. Dat is maar één voorbeeld. Maar de aanpak van de crisis was de voorbije weken prioritair.”

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn?

“Via de website houden wij de burger perfect op de hoogte. En via de digitale weg kan er heel wat de dag van vandaag. Ook het vergaderen via video en Teams zal zeker een blijver zijn.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen? Zoals bijvoorbeeld het schrappen van parkeerretributies? En hoe denkt u het inkomstenverlies op te vangen?

“Het is te vroeg om hier conclusies te trekken. Het zal voor weinigen een winstgevend jaar zijn, maar de gezondheid van onze burgers is nu prioritair.”

5. Wat met het gemeentepersoneel? Kan iedereen aan de slag blijven of voert u ook technische werkloosheid in?

“Voorlopig blijft iedereen aan de slag.”

Hoe doen ze het in de andere West-Vlaamse gemeenten? Ontdek het op www.kw.be/lokalepolitiek

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.