De voetbalterreinen in Merkem krijgen ledverlichting

Je ziet v.l.n.r. voorzitter Ilse Verwichte en bestuursleden Rino Vandenbulcke en Marino Leeman.©type=
Je ziet v.l.n.r. voorzitter Ilse Verwichte en bestuursleden Rino Vandenbulcke en Marino Leeman.©type="Seq" ACK (foto ACK)
Redactie KW

De verlichting liet al een tijdje te wensen over. Het duurde vaak lang vooraleer het licht aan ging en soms knipperde het, waardoor er op zoek werd gegaan naar een oplossing.

“We waren al een paar jaar vragende partij voor nieuwe verlichting”, vertelt Ilse Verwichte, voorzitter van Merkem Sport. “We zijn heel tevreden met deze nieuwe verlichting. Het zal ons heel wat besparing opleveren, want de oude verlichting verbruikte enorm veel energie . De ledverlichting is ook veel sterker, wat het aangenamer en leuker zal maken om te voetballen.”

“We hebben in totaal zo’n 150 leden. Dat is toch al een mooi aantal mensen dat van de nieuwe verlichting zal kunnen genieten. We zijn de gemeente dan ook heel dankbaar. Naar verbruik toe is het ook goed dat de lichten gedimd kunnen worden, want tijdens de trainingen moet er niet zoveel licht zijn als tijdens de wedstrijden, wat dan weer een besparing op de energiefactuur betekent.”

De vraag voor de vernieuwing van de verlichting werd al een hele tijd geleden gesteld . “Het dossier werd al opgestart toen Erik Verbeure nog sportschepen was”, vertelt huidig schepen van Sport Jeroen Vandromme. “Tijdens de meerjarenplanning hebben we gekeken op welke manier we de sportclubs konden ondersteunen en dan hebben we tijdens een werkbezoek met burgemeester Joris Hindryckx de duidelijke voor- en nadelen opgelijst.”

Aan het plaatsen van ledverlichting kleeft een stevig prijskaartje. “Het is geen goedkope opdracht. De gemeente betaalt uiteindelijk 50.000 euro. In deze prijs zijn de drie velden vervat, maar ook de sturing van de installatie is inbegrepen, zodat de verlichting via een eenvoudige webapplicatie kan bediend worden.”

Daarnaast hebben we ook gekozen voor een lichtsterkte van minstens 100 lux, terwijl het minimum 80 lux is . We maakten deze keuze omdat op die manier alle matchen perfect gespeeld kunnen worden volgens de regels van de voetbalbond, zowel bij de heren als bij de dames. Het geeft ons meer zekerheid. Het is ook zo dat niet alle matchen en trainingen op volle sterkte moeten, doordat er gedimd kan worden is het energiezuiniger en blijft het aangenaam spelen.”

Milieubewuste investeringen

Met deze investering kiest de gemeente Houthulst ervoor om in te zetten op het verenigingsleven en de keuze te maken voor milieubewuste investeringen.

“De voetbalvereniging krijgt de accommodatie gratis ter beschikking en de gemeente betaalt ook het onderhoud van de velden, de vereniging betaalt dan wel weer de energiekosten. Kortom, voor hen is dit een mooie besparing”, aldus schepen Vandromme.

“We hebben tijdens de coronasluiting ook enkele bijkomende werkzaamheden uitgevoerd in overleg met de clubs. De volgende aanbesteding gebeurt volledig in overleg met de clubs. Zo kiezen we samen voor kwaliteitsvolle pleinen. Door nu ook in te zetten op betere verlichting kiezen we volop voor sterke ploegen in Houthulst. Beide voetbalclubs Famkes Westhoek Diksmuide-Merkem en Merkem Sport zullen hier in de toekomst zeker de vruchten van plukken.” (ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.