De Merlaan wil vermindering belastingen

Stefaan Heyndrikx.
Redactie KW

De Merlaan wil dat ook zonder hen en Open VLD in de meerderheid de personenbelasting tegen het einde van de bestuursperiode teruggebracht worden naar 6%. De nieuwe meerderheid van CD&V, N-VA en Groen ziet dat niet zitten.

Volgens Stefaan Heyndrikx (De Merlaan) is het financieel klimaat in de gemeente gunstig om de personenbelasting van 6,9% naar 6% te laten zakken. Van 1 januari 2019 tot eind februari 2022 werd Maldegem bestuurd door Open VLD, N-VA en De Merlaan, met Heyndrikx als schepen van Financiën. Daarna kwam de nieuwe meerderheid met CD&V, N-VA en Groen. “Wij hebben de afgelopen 26 maanden de schulden van de gemeente verder afgebouwd en structurele besparing doorgevoerd. Binnen onze meerderheid hadden wij een daling van de belasting afgesproken”, vindt Stefaan Heyndrikx.

Stijgende kosten

De nieuwe meerderheid reageert verrast op het voorstel van Stefaan Heyndrikx. “Terwijl bijna alle steden en gemeenten oplossingen zoeken om de stijgende energiekosten en de kosten van de pandemie te kunnen betalen zonder de belastingen te verhogen komt Stefaan Heyndrikx met een onmogelijk voorstel. Zijn meerderheid heeft structurele besparingen doorgevoerd waardoor personeelsleden die voor de gemeente belangrijk waren zijn vertrokken. Tegenover de daling van personeelskosten was er een grotere stijging van de werkingskosten omdat er onder meer dure externe consultants werden aangetrokken. Het schrappen van twee luxeprojecten is een bewuste keuze. Wij zouden voor die projecten grote leningen moeten afsluiten die onze schuldenberg op onbekende hoogte zouden brengen. Wij kiezen voor een verantwoord financieel beleid”, reageert burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V). (LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier