De Lijn blijft hét gespreksonderwerp in Heuvelland: waar zijn de bushokjes?

Burgemeester De Meyer bij het veelbesproken bushokje ter hoogte van het Croonaertbos. © EF
Marc Desender
Marc Desender Medewerker KW

Ook na de aangekondigde wijzigingen aan de uurregeling van het busvervoer in Heuvelland blijft de Lijn hét gespreksonderwerp in de gemeente. Na de gewijzigde uurregeling met vele vragen volgt nu de vraag naar het plaatsen van bushokjes aan de nieuwe haltes.

Er zijn voortaan nieuwe haltes in Nieuwkerke, De Klijte en Kemmel. “Op deze nieuwe locaties is geen halteaccomodatie voorhanden”, stelt gemeenteraadslid Geert Debergh (CD&V). “Niet De Lijn, maar wel het het gemeentebestuur van Heuvelland is verantwoordelijk voor het uitblijven van de bushokjes. We zien ook niet in waarom in Nieuwkerke de vroegere halte op het marktplein naast de kiosk niet meer wordt gebruikt. De nieuwe halte naast de Belfiusbank ligt op de drukke weg met veel zwaar vrachtverkeer. Waarom zou de bus niet gewoon weer over het veilige marktplein kunnen rijden?”

Het antwoord van burgemeester Wieland De Meyer is klaar en duidelijk. “Dit is een beslissing van De Lijn, door de halte te verplaatsen naar de Belfiusbank kunnen ze een paar minuten tijd winnen. “Voor de nieuwe bushaltes kiezen we voor de standaard-infrastructuur van De Lijn. Alleen deze is voor 75 procent gesubsidieerd. Dat is ook uniform in heel Vlaanderen en herkenbaar”, aldus burgemeester Wieland De Meyer. Ter hoogte van de bank komt dus binnenkort een nieuw bushokje. “Het bushokje aan de markt wordt niet verwijderd. Naast de vaste lijnen, zal De Lijn starten met het zogenaamde flexvervoer, aanvullend op de vaste buslijn. Dat is de combinatie van belbus, taxi en vrijwilligersvervoer. Zo zal de halte aan de markt in Nieuwkerke dienen voor het flexvervoer.”

Rustbank

In Wijtschate snapt ondertussen niemand waarom er een bushokje staat ter hoogte van het Croonaertbos, aangezien daar geen halte is. “Na de wegenwerken van Wijtschate hadden we drie bushokjes over. Eén daarvan werd als rustbank gezet in de dwaaltuin voor dementerende personen in het woonzorgcentrum. Een tweede staat als verzamel- en rustpunt bij het speelbos in Wijtschate. Voor de derde is nog geen bestemming gevonden.”

Aan het volledige verhaal voegt raadslid Caroline Ryde (N-VA) een positief punt toe. “Er is nu om de twee uur een busrit van en naar Poperinge en Ieper. We vragen wel om tijdig rekening te houden met de rioleringswerken in Dranouter, waardoor alternatieve opstapplaatsen zullen moeten gezocht worden.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier