Danny Lefebvre zegt Poperingse politiek vaarwel

Gemeenteraadslid Danny Lefebvre verhuist naar de Monteberg in Heuvelland.©MICHAEL DEPESTELE MD
Gemeenteraadslid Danny Lefebvre verhuist naar de Monteberg in Heuvelland.©MICHAEL DEPESTELE MD
Redactie KW

Na de gemeenteraad van maandagavond gaf Danny Lefebvre (Open VLD) zijn gemeenteraadszitje door aan partijgenoot Dries Delannoy (40). Danny verkocht zijn hoeve in Reningelst, omdat er geen opvolging was binnen het gezin. Zij verhuizen naar de Monteberg in Heuvelland.

Danny Lefebvre (62) volgde de opleiding Industrieel Ingenieur Landbouw in Gent. “Na enkele jaren les gegeven te hebben aan het VTI in Poperinge, nam ik samen met mijn vrouw, Lieve Boone, het landbouwbedrijf van mijn ouders in Reningelst over.

Samen hebben we vier dochters. Liesbet (39) woont in Zuid-Frankrijk, Sofie (37) is kinesiste in Lievegem, Sanne (32) woont en werkt in Kortrijk en Flore (30) bleef in Poperinge wonen en werkt samen met haar man bij Vanheede Environement.

Er is dus geen opvolging binnen het bedrijf. Vandaar het idee om dit vervroegd over te laten en een volgend hoofdstuk aan ons leven te breien op de Monteberg, waar we een B&B-velogement met tuinterras en crèmerie gaan uitbaten om zo de sociale voeling met de medemens niet te verliezen”, vertelt Danny.

Politiek

“Mijn aanwezigheid in het dorpsleven van Reningelst, met zijn vragen en bekommernissen, was de aanzet om aan politiek te doen. Maar om deel te nemen aan de verkiezingen moet men zich bijna noodgedwongen aansluiten bij een politieke partij, wat op zich een beperking is in je ‘bewegingsvrijheid.’ Het kiessysteem evolueert al vlug van een democratie naar een particratie”, vindt Lefebvre.

Bij de verkiezingen van 1994 was ik verrassend meteen verkozen voor het toenmalige OCMW, maar ik heb dan mijn mandaat niet opgenomen wegens een te drukke agenda. Vóór de verkiezingen van 2000 is ZOZO ter ziele gegaan en heeft Open VLD mij opgepikt. Vanaf augustus 2007 was ik OCMW-raadslid en vanaf 2010 tot nu, onafgebroken gemeenteraadslid.”

“Bij de verkiezingen van 2018 gingen wij er met Open VLD flink op vooruit. Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) legde echter de wens van de kiezer naast zich neer en ging met de verliezers (SP.A) in zee. Spijtig”, blikt Danny Lefebvre terug.

Raadslid

“Toch voel je dat de inbreng van een gemeenteraadslid op het gevoerde beleid stilaan vermindert. Soms zit ik te denken: ‘wat doe ik hier eigenlijk nog?’ Het schepencollege zwaait de plak en met de door corona gedwongen Teamsvergaderingen werd duidelijk voelbaar dat de afstand tot hen nog groter is geworden.”

“Dat hun beslissingen al breed in de media worden uitgesmeerd, vooraleer ze in de raad ter discussie worden voorgelegd en gestemd, kan er bij mij niet in. De toenemende digitalisering maakt het de assertieve burger ook veel gemakkelijker om de stadsdiensten te contacteren. Tevens vullen de bewonersplatforms een groot deel van de ‘job’ als raadslid in, wat op zich een goede zaak is”, zegt Lefebvre nog.

Stad van het goede leven

“Ik wil hierbij al mijn kiezers, partijgenoten, collega’s raadsleden, het schepencollege en alle stadsdiensten bedanken voor de jarenlange samenwerking. Het is een periode geweest waarin ik veel mensen heb leren kennen en betrokken was bij de vele commissies, gemeenteraden en activiteiten van onze stad.”

“Ik wens het bestuur veel geluk met hun ‘torenhoge’ ambities, maar ik hoop dat ze met alle vooropgestelde projecten de Poperingenaar geen rad voor ogen draaien, want met enige zin voor realisme denk ik dat dit alles niet in één twee drie mogelijk zal zijn, gezien de zeer hoge schuld per inwoner.”

“En om met de woorden van Johan Cruyff zaliger te eindigen: ‘Ieder nadeel heb zijn voordeel’. De onaangename maatregelen ter bestrijding van de covid-pandemie heeft onze landgenoten er toe aangezet in hun vrije tijd de Westhoek, en bij uitbreiding Poperinge te ontdekken. Proficiat aan de vele initiatieven die genomen worden om onze stad in de kijker te plaatsen. Poperinge bruist als nooit te voren, als stad van het goede leven. Deze evolutie van slaapstadje naar een levendig geheel, zal mij het meeste bijblijven”, besluit Danny Lefebvre.

Danny werd na de raad door Jurgen Vanlerberghe (Samen), Jeroen Verdonck (CD&V) en Bram Meeuw (Open VLD) bedankt voor zijn jarenlange inzet voor de Poperingse bevolking, in het bijzonder de bewoners van Reningelst. Danny trakteerde de raadsleden met een streekbiertje.

(AHP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.