Corona doet aantal klachten tegen schepencolleges pieken

Tijdens de eerste zes maanden van de coronacrisis zijn er in Vlaanderen meer dan 100 klachten ingediend door gemeenteraadsleden tegen beslissingen van het college van burgemeester en schepenen. Vijf van de klachten werden in West-Vlaanderen ingediend, twee zijn ook ontvankelijk verklaard.

In normale jaren ligt het aantal klachten in Vlaanderen op gemiddeld 23 per jaar. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V) heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld).

Gemeenteraadsleden kunnen bij de provinciegouverneur een klacht indienen tegen beslissingen van schepencolleges. Van 2014 tot en met 2019 werden in totaal 137 dergelijke klachten ingediend bij de provinciegouverneurs. Dat is een gemiddelde van 23 per jaar.

Verschillende klachten dit jaar hebben te maken met de digitale vergaderingen van de gemeenteraden en/of de stemprocedures. Warnez pleit daarom voor een decretaal kader waarbij de spelregels voor het digitaal vergaderen worden vastgelegd.

Voor West-Vlaanderen ging het om klachten tegen de schepencolleges van Beernem, Koksijde, Kortrijk (2) en Wielsbeke. Twee klachten werden ook effectief ontvankelijk verklaard: in Wielsbeke en Koksijde, beide over de manier van vergaderen.