CD&V Oudenburg eist excuses van gemeenteraadsvoorzitter na “misplaatste grapjes”

Stefaan Reynaert (Open VLD) is gemeenteraadsvoorzitter in Oudenburg.© Laurette Ingelbrecht
Stefaan Reynaert (Open VLD) is gemeenteraadsvoorzitter in Oudenburg.© Laurette Ingelbrecht
Redactie KW

Oppositiepartij CD&V vraagt excuses van gemeenteraadsvoorzitter Stefaan Reynaert (Open Vld). Hij zou in de zitting van december “misplaatste grapjes” hebben gemaakt aan het adres van twee vrouwelijke raadsleden. Reynaert benadrukt dat het ging om een “kwinkslag met goede bedoelingen in donkere tijden”.

‘Allee, Lore, bevredigd? Allee, qua antwoorden?’ en ‘Het staat u altijd vrij, collega Van Eeghem, om de kerstpiemels mee tot leven te brengen, hé. Als u daar een handje bij wil helpen, wordt dit altijd geapprecieerd.’ Die twee opmerkingen van gemeenteraadsvoorzitter Stefaan Reynaert (Open Vld), aan het adres van CD&V’ers Lore Appels en Stefanie Van Eeghem, zitten de oppositie hoog. De uitspraken kwamen er tijdens de gemeenteraad van december, op een vraag over het budget en defecte kerstverlichting, de intussen bekende ‘kerstpiemels’.

Misplaatst en intimiderend

CD&V wou dan excuses van de gemeenteraadsvoorzitter. In december al stuurde de fractie hiervoor een brief naar Reynaert. Zijn schriftelijk antwoord bereikte CD&V pas deze week, waarop de partij in de gemeenteraad van woensdag op het voorval terugkeerde. “ Onze fractie vindt deze opmerkingen anno 2021 niet kunnen en onrespectvol ten opzichte van alle vrouwelijke collega’s in onze gemeenteraad “, zegt raadslid Stefanie Van Eeghem. “Zo’n misplaatste grapjes en intimiderende opmerkingen horen niet thuis in een gemeenteraad. “Het stadsbestuur ondertekende in 2019 het charter ‘Gendergelijkheid’, dat pleit voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. De gemaakte opmerkingen stroken hoegenaamd niet met dit engagement. Wij hechten veel waarde aan dit engagement en kunnen die opmerkingen niet zomaar laten voorbijgaan. Daarom vragen wij publieke verontschuldigingen voor uw uitspraken die niet misbegrepen konden worden. Ik hoop dat Stefaan Reynaert hier de ernst van inziet.”

“Luchtige noot”

Stefaan Reynaert herhaalde tijdens de zitting zijn schriftelijk antwoord. “Als ik het goed begrepen heb, droegen enkele kwinkslagen niet de bedoelde sympathie weg bij sommige leden van de CD&V-fractie. Een vleugje humor maakt mijns inziens alles net iets draaglijker in deze donkere tijden”, aldus de gemeenteraadsvoorzitter. “ Het was uiteraard geenszins mijn bedoeling om wie dan ook aanstoot te geven. Ik wens te benadrukken dat gender geen enkele rol speelde in deze. Als dat toch het geval is geweest bij sommige leden, dan heb ik niet de minste moeite om mijn ten aanzien van hen te excuseren. Langs deze weg wil ik ten volle benadrukken dat de intenties zeer nobel waren, zoals hierboven aangehaald. Zeker tijdens een zitting van ruim vijf uren moet een luchtige noot, met alleen respectvolle en eerbare intenties, mogelijk zijn.”

Geen verdere stappen

“Ik ben zeker niet lichtgeraakt, maar deze seksistische opmerkingen horen gewoon niet. Ik werd hier ook door verschillende inwoners op aangesproken”, zegt Van Eeghem nog. “ Het antwoord van Reynaert, dat het maar ‘kwinkslagen’ zijn, vind ik onvoldoende. Ook de aangeboden excuses klinken niet serieus. We gaan allicht geen verdere (juridische) stappen ondernemen. Als de gemeenteraadsvoorzitter beseft dat de opmerkingen niet gepast zijn, staan we al een héle stap verder. Maar een gewaarschuwd man is er twee waard.”

“Iedereen die mij kent, weet dat ik voorvechter ben van gelijke behandeling ongeacht sekse en seksuele geaardheid”, reageert ook Reynaert nog eens. “Zo heb ik er mee voor gezorgd dat wij als één van de eerste in de regio een regenboogzebrapad hebben aangelegd. En als er iemand de kerstpiemels mee tot leven wil wekken, ben ik het wel”, knipoogt Reynaert veelzeggend. (TVA)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.