Burgemeester Youro Casier wordt opnieuw lijsttrekker Vooruit

Volgens een bestuursakkoord stopt Youro Casier eind volgend jaar als burgemeester en wordt hij nog twee jaar opgevolgd door huidig eerste schepen Bert Verhaeghe. © LVW
Redactie KW

De komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024 wordt burgemeester Youro Casier (52) in Wervik voor de derde maal lijsttrekker van Vooruit. Dat maakte hij bekend tijdens een interview met de lokale radio Jess FM. “Het is de logica zelve, gelet op de 2.467 voorkeurstemmen de vorige keer in oktober 2018”, aldus de burgemeester.

“We hebben binnen onze partij een aantal jonge mensen maar we moeten realistisch zijn en mogen ze niet ‘verbranden’.” Wegens het afschaffen van de stemplicht worden het wellicht heel andere verkiezingen de volgende keer.

“We gaan twee keer campagne moeten voeren”, aldus Youro Casier. “Eerst gaan we de kiezers moeten overtuigen om te gaan stemmen en nadien ze overtuigen te stemmen voor Vooruit.”

Exclusief initiatiefrecht

Ook de manier waarop de burgemeester wordt aangeduid, verandert. De kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie van de coalitie, wordt vanaf 2024 automatisch burgemeester.

Bovendien heeft de lijsttrekker van de grootste lijst vanaf de volgende verkiezingen veertien dagen lang een exclusief initiatiefrecht om een coalitie te vormen. De regering wil op die manier de partijpolitieke afspraken achter de schermen, waarbij bedisseld wordt wie burgemeester wordt of waarbij partijen met een voorakkoord de grootste lijst buitenspel zetten, aan banden leggen.

Strijd Casier-Verhaeghe

De vorige keer werd Vooruit met negen zetels de grootste partij. Gevolgd door zeven voor de Stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project. Hun lijsttrekker Bert Verhaeghe haalde 1.849 voorkeurstemmen. Voor de burgemeesterssjerp wordt het de volgende keer vooral een strijd Casier-Verhaeghe.

Volgens een bestuursakkoord stopt Youro Casier eind volgend jaar als burgemeester en wordt hij nog twee jaar opgevolgd door huidig eerste schepen Bert Verhaeghe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier