Burgemeester van Kuurne van leer tegen coupdecreet: “Lokaal bestuur wordt belachelijk gemaakt”

Burgemeester van Kuurne Francis Benoit (links) trekt in een open brief fel van leer tegen het decreet lokaal bestuur. Burgemeester van Langemark-Poelkapelle Lieven Vanbelleghem (CD&V, rechts) dreigt de derde West-Vlaming te worden die zijn sjerp verliest. © Olaf Verhaeghe/Davy Coghe
Olaf Verhaeghe

Krijgt ook Langemark-Poelkapelle een nieuwe burgemeester? Het lijkt er wel op. CD&V’er Lieven Vanbelleghem wordt straks de derde West-Vlaamse burgemeester tegen wie een motie van wantrouwen wordt ingediend. Dat kan sinds de invoering van het nieuwe decreet lokaal bestuur. Kuurns burgemeester Francis Benoit (CD&V) fulmineert in een open brief tegen dat decreet. “Je moet bijna een moord plegen om als minister ontslagen te worden, in het lokale bestuur heb je aan een extra gemeenteraad genoeg.”

‘Verraad in Langemark-Poelkapelle. Burgemeester Vanbelleghem weet het nog niet, maar hij wordt dinsdag bij het huisvuil gezet en vervangen door zijn rivaal.’ Een tweetje van een anonieme twitteraccount stak vrijdag de lont aan het vuur. Op amper drie weken tijd telt West-Vlaanderen zo al drie ‘coups tegen de burgemeester’. Na de al bij al vlotte wissel in Blankenberge en de politieke soap in De Panne is Langemark-Poelkapelle de derde gemeente in onze provincie waar het nieuwe decreet lokaal bestuur toepassing vindt.

Veel kritiek

Dat decreet maakt het mogelijk om bij onbestuurbaarheid in de gemeente een alternatieve coalitie op de been te brengen. Als een meerderheid van de gemeenteraad voor een collectieve motie van wantrouwen stemt, kan een schepencollege in een mum van tijd worden afgezet. Kuurns burgemeester Francis Benoit (CD&V) – zelf geen slachtoffer van de bewuste motie – vindt de aanpassing die er op initiatief van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) is gekomen, maar niets. In een open brief op trekt hij fel van leer tegen het coupdecreet.

“Ook in Langemark-Poelkapelle dreigt een schitterende collega de sjerp te verliezen. In één week tijd afgezet. Het lokaal bestuur dat in ons land, los van de politieke samenstelling, wel nog veel vertrouwen geniet wordt alweer belachelijk gemaakt. Nog maar eens”, klinkt het. “Waar je op vandaag bijna een moord moet plegen om als minister ontslagen te worden, kan je lokaal een staatsgreep krijgen door een extra gemeenteraad te organiseren. Stel je voor dat bij elke wrevel de regering een motie van wantrouwen krijgt, met de spelregels die het zelf heeft goedgekeurd voor het lokale bestuur. We hadden elke week een nieuwe regering.”

Er zijn wel voordelen aan het decreet, zo geeft burgemeester Benoit toe, lang niet alles is slecht. Maar het feit dat de motie van wantrouwen middenin de huidige legislatuur ingang vond, botst. “De coalities zijn gebaseerd op de spelregels van 2018. Had men de risico’s gekend, waren er misschien andere samenstellingen van meerderheden geweest. De gevolgen van zo’n motie van wantrouwen zijn echter verschrikkelijk. Op nog geen tien dagen komt een andere ploeg aan zet. Weg meerjarenplan, weg stabiliteit. Een hel voor de administratie.”

Persoonlijke drama’s

“Bovendien raak je in een politiek slagveld ook de personen. Mensen en families zijn getroffen voor het leven. Bij normale wissels na de verkiezingen heeft men bijna acht weken om de overgang te regelen, hier amper enkele dagen. Dat zijn persoonlijke drama’s. Vele lokale bestuurders werken nog halftijds of gaven hun job op. Velen hebben geen vangnet. Van de ene dag op de andere valt niet alleen het statuut weg maar ook het inkomen. En geloof, het inkomen van een lokaal bestuurder is peanuts in vergelijking met de hogere overheden.”

Net als zijn collega van De Panne Bram Degrieck vreest ook Francis Benoit dat er nog zullen vulgen. “Even dwars liggen, een akkoordje gooien en hopla. Dit zonder nieuwe verkiezingen, goed voor een ritje van drie jaar. Een volkstheather, commedia dell’arte. Lokale besturen van welke kleur verdienden dit niet. Deze motie van wantrouwen verdient een herziening in parlement . En over alle partijen heen. Want elke partij is slachtoffer van deze slechte en schandalige wet. Deze motie van wantrouwen is Vlaanderen onwaardig. Het lokaal bestuur wordt behandeld als een labo voor wat men op andere niveaus niet durft toepassen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier