Burgemeester van Ichtegem Jan Bekaert geeft na drie jaar de sjerp tevreden door: “Ik heb niet de behoefte om te koop te lopen met verwezenlijkingen”

Jan Bekaert poseert bij ‘de flandrien’ van Patrick Steen: “Ons schepencollege is een hecht team.” (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

De eerste drie jaar van de legislatuur zitten er bijna op. Ook de afgesproken termijn van drie jaar burgemeesterschap van Jan Bekaert zit er bijna op. Op 1 januari geeft hij de sjerp door aan eerste schepen Lieven Cobbaert. “Ik kijk tevreden terug.”

“Ik trap ongetwijfeld een open deur in als ik vertel dat de coronacrisis heel wat impact gehad heeft op de werking van het gemeentebestuur”, zegt burgemeester Jan Bekaert (67).

“Toen we in 2019 met de opmaak van ons beleidsplan startten, hadden we geen idee dat we, na enkele maanden uitvoering ervan, plots de focus moesten verleggen op veiligheid en gezondheid van de Ichtegemse bevolking. We moesten totaal onverwachts een coronabeleidsplan opstellen en in uitvoering brengen. ‘We’, dat is een sterk team, dat zich voor honderd procent ingezet heeft om alles tot een goed einde te brengen. Dat ik niet altijd populaire maatregelen heb doorgevoerd, besef ik natuurlijk maar al te goed, maar als verantwoordelijke politicus moet je nu eenmaal noodzakelijke maatregelen doorvoeren, populair of niet.”

Administratie

“Corona heeft bepaalde zaken wel in een stroomversnelling gebracht en ons nieuwigheden leren kennen. Zo wordt telewerk – vòòr corona was dat nog occasioneel – nu ook deels een structurele werkwijze. Ook digitaal vergaderen heeft zijn nut bewezen, in die mate dat zelfs ‘hybride’ vergaderingen, een mengeling van deelnemers die ter plaatse aanwezig zijn en deelnemers die via de computer op afstand deelnemen, hun ingang kunnen vinden. Zo worden verre en lange verplaatsingen vermeden. De aankoop van een nieuw teleconferentiesysteem heeft op dat vlak een enorme verbetering gebracht.”

“Ook de werking van onze administratieve diensten is geëvolueerd, in die mate dat steeds meer inwoners het gewoon worden om een afspraak te maken. Zo zijn er geen wachtrijen meer en kunnen onze diensten zich al voorbereiden.”

“De pandemie heeft anderzijds natuurlijk wat vertraging teweeggebracht in de talrijke dossiers die we hebben opgestart. Het zal ongetwijfeld ook veel extra kosten met zich meebrengen: het is alom geweten dat de prijzen van bouwmaterialen fors zijn gestegen.”

Atypisch

“Toch kijk ik tevreden terug op de vele projecten die we hebben kunnen opstarten. De uitvoering ervan zal vooral gebeuren tijdens het burgemeesterschap van Lieven Cobbaert. Veel mensen vragen me of dat me niet stoort, maar op dat vlak ben ik blijkbaar een atypische burgemeester. Ik heb geen behoefte om te koop te lopen met een of andere verwezenlijking. Mijn politieke ambities zijn ingegeven door sociaal engagement. Ons schepencollege werkt trouwens prima, en de schepenen hanteren hun grote vrijheid van handelen binnen hun bevoegdheden allemaal perfect. Zo hebben we een hecht team gemaakt, met respect voor elkaar.”

(RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier