Burgemeester Roeselare: “Politie gaat op menselijke manier om met nachtelijke verplaatsingen”

©THIERRY ROGE BELGA
©THIERRY ROGE BELGA
Redactie KW

Raadslid Koenraad Cracco (Vlaams Belang) wilde wel eens polsen of iemand die ‘s nachts wegens uitzonderlijke redenen de baan op moet, ook een attest kon krijgen. Burgemeester Declercq benadrukte dat dit geen lokale bevoegdheid is, maar dat de politie op een humane en begripvolle manier omgaat met mensen die gecontroleerd worden bij nachtelijke verplaatsingen.

Gemeenteraadsleden die op het stadhuis de gemeenteraad volgen krijgen een attest en zo een vrijgeleide op zich na de avondklok te verplaatsen, omdat de raad vaak de grens van middernacht overschrijdt. “Maar als iemand in een rusthuis pakweg om 2 uur sterft…. Waarom ook geen attest voorzien voor een geregistreerde contactpersoon die die bewoner van het rusthuis op zijn of haar sterfbed nog mag bijstaan. Idem voor traiteurs die lang moeten werken, maar mag hun personeel na middernacht dan wel nog naar huis…? Is een attest mogelijk? Of kan er een bericht gestuurd worden naar een centraal punt bij de politie zodat de persoon zich wettelijk op de weg kan begeven?”

Niet bevoegd

Burgemeester Kris Declercq: “De vraag is of de lokale overheid het juiste adres is om deze vraag aan te richten. Alle modaliteiten zijn federaal bepaald, lokaal kunnen wij zelf niet de uitzonderingen gaan vastleggen. Stel dat wij zouden bevoegd zijn. Als men ‘s nachts zou bellen naar de permanentie, hoe controleer je dat? In onze zone zijn er ook geen problemen met nachtelijke verplaatsingen. De politie kan polsen naar de reden van verplaatsing en die verifiëren. De politie gaat daar ook op een menselijke manier mee om.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier