Burgemeester roept collega’s op: “Schaf die economische belasting af”

Bart Van Hulle (Open VLD) roept zijn collega-burgemeesters op om, net als het Maldegemse bestuur, de belastingen op economische bedrijvigheid af te schaffen.

Bart Van Hulle. (foto LV)
Bart Van Hulle. (foto LV)

In de vorige bestuursperiode heeft Bart Van Hulle zich met Open VLD als oppositiepartij verzet tegen de Maldegemse belasting op economische bedrijvigheid. Hij leverde tegen die belasting een jarenlange juridische strijd die eindigde met een uitspraak van de Raad van State. Die besliste dat de Maldegemse belasting over 2014 en later over 2015 onwettig was. De gemeente heeft na die uitspraak de ten onrecht geïnde belasting aan de bedrijven terugbetaald. Nu de Open VLD-fractie in de meerderheid zit, besliste de gemeenteraad dat ook voor de jaren waarvoor er geen uitspraak van de Raad van State is, de belasting zal terugbetaald worden.

“Extra zuurstof”

Voor Maldegem is daarmee de belasting op economische bedrijvigheid van de baan. Burgemeester Van Hulle roept nu zijn Vlaamse collega’s op om het voorbeeld van Maldegem te volgen en ook in hun stad of gemeente de belastingen op economische bedrijvigheid af te schaffen. “Wij hebben met onze fractie altijd gezegd dat het een oneerlijke belasting is. Bedrijven betalen al via de personenbelasting en worden nog eens extra belast door de belasting op economische bedrijvigheid. Noch het Vlaams, noch het federaal parlement kan de gemeenten verbieden om dergelijke belastingen op te leggen. In deze tijden, waarin alle steden en gemeenten oproepen om de lokale economie te steunen, hebben ze de gelegenheid om de daad bij het woord te voegen. Door het afschaffen van de belasting op economische bedrijvigheid kunnen ze handelszaken extra zuurstof geven.”

(LV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.