Burgemeester kreeg vaccin maar weigert te zeggen waar en wanneer

Burgemeester Ward Vergote ligt onder vuur.© Jan Stragier
Burgemeester Ward Vergote ligt onder vuur.© Jan Stragier
Redactie KW

In een toegevoegd agendapunt aan de dagorde van de online gemeenteraad in Moorslede wilde de voltallige oppositie van PRO-N-VA en Groep a van het volledige schepencollege – na eerder al in februari – opnieuw weten of ze reeds hun vaccin tegen het coronavirus kregen. Hierbij werden burgemeester Ward Vergote en zijn partijgenoot schepen Geert Vanthuyne (Visie) geviseerd. De burgemeester kreeg zijn vaccin maar wil niet zeggen waar en wanneer. Geert Vanthuyne zwaait met het medisch geheim.

Schepenen Sherley Beernaert, Jürgen Deceuninck en Benedikt Vallaey bevestigden tijdens de gemeenteraad dat ze hun vaccin al kregen. Beernaert maakte dat zelfs openbaar met een foto op Facebook. Margaux Vandekerckhove (Groep a) lichtte het agendapunt namens de oppositie toe. “Na de anonieme getuigenissen in februari rond de vroegtijdige vaccinatie van de burgemeester en schepen Geert Vanthuyne blijft het onderwerp sterk leven in onze gemeente”, klonk het. “De gemeenteraadsleden werden hierover verschillende keren aangesproken, maar ook op sociale media vragen inwoners om duidelijkheid.”

Het schepencollege werd gevraagd om elk afzonderlijk een duidelijk antwoord te formuleren op vijf dezelfde vragen. “Zodat de kwestie rond vroegtijdige vaccinaties ook in onze gemeente kan uitgeklaard worden”, aldus Margaux. Zo werd er gevraagd wie bereid was de vaccinatiestatus kenbaar te maken zodat er duidelijkheid en transparantie wordt verschaft aan de bewoners. Iedereen ontkende persoonlijk de vraag van het Woon- en Zorgcentrum Moorslede te hebben gekregen om zich daar te laten vaccineren. “Ik kreeg wel die vraag via een tussenpersoon maar ging daarop niet in”, aldus schepen Benedikt Vallaey (STERK).

Het voltallig schepencollege ontkende ook namen van kennissen, familieleden en medewerkers te hebben doorgegeven aan het Woon- en Zorgcentrum Moorslede of het vaccinatiecentrum om hen vroegtijdig te laten vaccineren.

Positie onhoudbaar

Nadat de burgemeester en schepenen aan het woord kwamen, reageerde Ward Gillis (PRO) namens de voltallige oppositie. “De burgemeester blijft mist verspreiden en laat ons in het ongewisse waar en wanneer hij het vaccin kreeg”, aldus Gillis. “Hij blijft volharden in de boosheid en houdt vol niet voor zijn beurt het vaccin te hebben gekregen. Binnenkort krijgt iedereen een coronapaspoort en gaat men daarop zien waar en wanneer iemand het vaccin kreeg. Het is voor ons een kwestie van tijd. Burgemeester, als u voor uw beurt werd gevaccineerd en drie à vier maanden hebt gelogen, dan wordt uw positie onhoudbaar. U houdt de werking van de gemeente in een wurggreep.”

Er volgde van niemand van het schepencollege een repliek. (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.