Burgemeester en schepenen uit Ichtegem overleggen vooral via videoconferenties

Burgemeester Jan Bekaert tijdens een vergadering met de Ichtegemse schepenen. © Foto Coghe
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Burgemeester Jan Bekaert (WIT) benadrukt dat Ichtegem niet in slaap is gevallen.

1. Komen de gemeenteraad en het schepencollege nog bijeen?

“Het schepencollege vergadert wekelijks via videoconferentie. De gemeenteraad is al één keer samengekomen in een virtuele zitting, per e-mail, met één dringend agendapunt.”

“De volgende gemeenteraad zal waarschijnlijk ook via videoconferentie gebeuren.”

2. Welke grote projecten/investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet?

“Bepaalde werken van De Watergroep en Fluvius zijn ‘on hold’ gezet en wegenwerken lopen vertraging op. Enkel werken waarbij de social distancing kan gerespecteerd worden, kunnen weer opgestart worden. Dus ook aannemers moeten kunnen garanderen dat ze aan de huidige veiligheidsnormen voldoen. Projecten die nog in een voorbereidende fase zitten, lopen dan weer geen grote vertraging op.”

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn?

“De loketten zijn dan wel gesloten, maar de dienst burgerzaken blijft telefonisch en via e-mail bereikbaar. Voor dringende zaken wordt er een afspraak gemaakt, maar ook daar gelden de coronamaatregelen.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen? En hoe denkt u het inkomstenverlies op te vangen?

“Op dit moment gaat onze aandacht in eerste instantie naar het organiseren van de diensten, met respect voor de coronamaatregelen. Dan denk ik aan de scholen, kinderopvang, recyclagepark, bibliotheek, hulp aan ouderen… De economische maatregelen worden nog volop uitgewerkt.”

5. Kan het gemeentepersoneel aan de slag blijven?

“Indien mogelijk wordt thuiswerk toegepast. De technische dienst en de poetsdienst blijven voortwerken, met respect voor de social distancing. En voor het gemeentepersoneel dat niet van thuis uit kan werken is er dienstvrijstelling.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.