Broer van politieke rivaal ziet job op gemeentehuis aan zijn neus voorbijgaan
Naast vragen over vastgoedplannen en vriendschappelijke banden met architecten die voor de gemeente werken, ziet Audit Vlaanderen ook problemen in eerder persoonlijke dossiers. Eind 2019 lijkt een tweede politieke vete tussen de Meulebeekse burgemeester Dirk Verwilst (CD&V, Lijst van de Burgemeester) en intussen oud-gemeenteraadsvoorzitter Bert Verdru (Vrij) de werking van de administratie parten te spelen.
Uit de officiële procedure om een nieuwe deskundige openbaar domein en werken aan te stellen, komt de broer van Bert Verdru als enige geslaagde kandidaat uit de bus. Tot hij op 25 november 2019 in een gesprek met de burgemeester te horen krijgt dat ‘de lopende aanwervingsprocedure stopgezet wordt’.
De broer van de voormalige coalitiepartner van Verwilst wordt voor de keuze gesteld: het gemeentelijk belang of zijn familie. “Ik kan me niet permitteren om de gemeente verder politiek te laten ontwrichten door de broer van Verdru”, geeft de burgemeester aan. En sterker nog: “Indien de beslissing een maand eerder was gevallen, dan was je het wel geweest.” De familienaam van de beste – en enige geslaagde kandidaat – staat een nieuwe job in de weg.
Politieke scheiding
De reden voor het uitdrukkelijke verzet tegen de komst van Verdru als nieuwe deskundige is duidelijk: de fractie Vrij (waartoe Bert Verdru behoort, red.) splitst zich in het najaar van 2019 af van de Lijst van de Burgemeester. Met die scheur komt er een gigantische politieke storm waarin de gemeente Meulebeke maanden zou verkeren. In mei 2020 roept burgemeester Verwilst de onbestuurbaarheid van zijn gemeente uit, een dik half jaar later vindt hij in ZorgSaam een nieuwe coalitiepartner.
Uiteindelijk beslist het college in december om de zoektocht naar de deskundige domein en werken volledig stop te zetten en die pas maanden later opnieuw op te starten. Om die beslissing te nemen en vooral te verantwoorden, klopt het bestuur aan bij een advocatenkantoor. Die advocaat adviseert om het stopzetten van de procedure ‘niet op te hangen aan een figuur of de capaciteiten van de geslaagde kandidaat’. Die exacte bewoording wordt gebruikt in de notule, in zijn uitleg aan Audit Vlaanderen aapt burgemeester Verwilst de advocaat nagenoeg woord voor woord na.
Het zo laat stopzetten van de procedure getuigt volgens de onderzoekers niet van deugdelijk bestuur én ondersteunt de aantijgingen van de heer Verdru, de geslaagde kandidaat. “Het is uiterst merkwaardig en onlogisch”, besluit Audit Vlaanderen.
Dirk Verwilst reageert: “De familienaam was niet de reden voor het stoppen van de aanwerving”
“Op dat moment was er van een stabiele administratie allerminst sprake. We konden niet vertrouwen of terugvallen op de algemeen directeur, de relatie met het college was troebel”, aldus de burgemeester over het concrete dossier. “Wij hadden als schepencollege dan ook het gevoel dat we beter alles op dat vlak on hold zouden zetten en te wachten op een nieuwe algemeen directeur, met een nieuwe visie. Ook op vlak van aanwervingen.”
“De familieband waarvan sprake, heeft hoegenaamd geen rol gespeeld. De broer van Bert Verdru is – vrij emotioneel – bij mij geweest en geprobeerd om woorden uit mijn mond te krijgen. Hij heeft mij vragen gesteld als ben ik nu het slachtoffer van de politieke kwestie? Dat waren terechte vragen, die man had ook het vermoeden. Maar dat was niet de reden van het stopzetten van de procedure. Wij wilden met het college de komst van de nieuwe algemeen directeur afwachten en daarna de zoektocht naar zwaardere profielen, met een hoger niveau opstarten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier