Bredens burgemeester Steve Vandenberghe weer aan de slag na burn out: “Erwin heeft het uitstekend gedaan”

Erwin Feys en Steve Vandenberghe, politieke boezemvrienden. © MM
Redactie KW

Het waren zowat de heftigste vijf maanden uit zijn politieke loopbaan, die intussen toch al 39 jaar duurt. “Toen Steve in maart uitviel met een burn out heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen. Ik wou Bredene, maar ook mijn vriend en jarenlange compagnon de route, niet in de steek laten”, zegt Erwin Feys. Nu is Steve Vandenberghe terug als burgemeester, maar hij is Feys dankbaar voor het geleverde werk. Een dubbelinterview met twee politieke boezemvrienden over de job als burgemeester.

Eind 2023 neemt Erwin Feys, de nestor van de gemeenteraad, definitief afscheid van de politiek. Vorige maandag deed hij dat al van zijn interimbaan als burgemeester tijdens de gemeenteraad. Al 33 jaar maakt Erwin Feys deel uit van het schepencollege dat al die tijd gedomineerd is door zijn partij Vooruit (vroeger sp.a). “Willy Vanhooren en Jacky Maes haalden me er indertijd bij. Ik was postbode, kende veel mensen en was bekend in het lokale verenigingsleven. Ik speelde in de harmonie, speelde basket en volley bij het legendarische HOS.”

Sociale media

Dat hij sport toegewezen kreeg, toen hij in 1988 voor het eerst schepen werd, mocht dan ook niet verbazen. “Het waren andere tijden. Sociale media en de gsm bestonden toen nog niet. We waren voor onze communicatie aangewezen op de (lokale) pers.”

“Uitgerekend die sociale media hebben me, dat besef ik nu, de das omgedaan. Ik wilde altijd snel en snedig de vele vragen en opmerkingen van de Bredenaars beantwoorden, kritiek pareren”, pikt burgemeester Steve Vandenberghe in.

Ook de manier waarop een middelgrote gemeente als Bredene vandaag geleid wordt, is volgens Feys fameus veranderd. “Het is allemaal veel technischer, complexer geworden. Veel moed voor wie nog een job heeft en in de lokale politiek wil gaan. Je kan gewoon niet alle dossiers meer opvolgen. Er zijn ook veel meer vergaderingen dan vroeger, die dan nog vaak tijdens de dag plaatsvinden.”

Op bezoek bij inwoners

“Een van onze sterke punten is dat we heel dicht bij onze bevolking (willen) staan”, sluit de burgemeester aan. “Dat betekent dat je veel tijd investeert in feesten, jubilea, activiteiten bezoeken. Er bent voor de mensen. We zullen dat de volgende twaalf maanden overigens opnieuw voluit doen met Vooruit. We zullen met onze mandatarissen alle inwoners een bezoek brengen.”

“Tijdens het voorbije anderhalf jaar hebben we dat nauwe contact met de Bredenaars moeten missen. En eerlijk, het zal lastig zijn om de draad opnieuw op te pikken. We zijn die online vergaderingen een beetje gewoon geworden. Maar het moet”, beseft Erwin Feys. “We moeten te weten komen hoe het met onze inwoners gaat. Tijd nemen voor de eenzame Bredenaars.”

Feys, intussen burgemeester ad interim af, heeft er een zware vijf maanden op zitten. “Ik was zowat elke dag van ’s morgens tot ’s avonds in het gemeentehuis te vinden. Ik werd volledig opgeslorpt door mijn tijdelijke ‘baan’ als burgemeester. Ik moest vaak denken aan mijn maat Steve, die thuis zat. Tijdelijk knock out door een job die je 200 procent opslorpt.”

Moeilijke beslissing

“Ik ben trots op Erwin”, geeft Vandenberghe aan. “Hij heeft het goed aangepakt, de ploeg bijeengehouden in deze moeilijke tijden, knopen doorgehakt. Zo heeft hij resoluut de beslissing om deze zomer niets te organiseren doorgedrukt.” Daar kwam nochtans heel wat kritiek op. “Het was een moeilijke beslissing, maar achteraf bekeken ook de juiste”, verzekert Feys. “Ik had in april natuurlijk geen glazen bol, maar toen begin augustus het virus opnieuw opflakkerde, kreeg ik alsnog gelijk. Een volwaardig zomerprogramma opzetten, was trouwens onmogelijk. Heel wat van ons personeel was de voorbije maanden actief in het vaccinatiecentrum. We hadden ons zoals Middelkerke tevreden kunnen stellen met een vaccinatiecentrum in Oostende. Dan hadden we ook activiteiten kunnen organiseren. Geen nood trouwens, in het najaar zullen we met een avondcross op 25 september; de Horecabeurs, Halloween,… onze schade wel inhalen.”

“Begrijp me niet verkeerd, wat we de voorbije maanden presteerden, is het resultaat van teamwerk”, bezweert Erwin Feys. “Als ik eind 2023 afscheid neem van de politiek zal het met voldoening zijn. Ik heb geleerd dat vriendschapsbanden wél bestaan in de politiek. Die met Steve is behoorlijk onbreekbaar.”

Afscheid eind 2023

“Wie ziet wat er vandaag gebeurt in Blankenberge en De Panne denkt allicht ‘wat een krabbenmand is de politiek toch’. Maar in Bredene bewijzen we dat het anders kan. Dat goed samenwerken kan, ook met coalitiegenoot Kristof Vermeire van CD&V. Erwin en ik kennen elkaar intussen al zo lang dat we mekaars kleine kantjes kennen. En ook al gaat het er eens hard aan toe in het college, we raken er altijd uit. Omdat we aan één zeel trekken”, benadrukt Vandenberghe. “En de partij boven alles stellen”, vult Feys aan. “Eind 2023 verdwijn ik volledig uit de politiek. Geen comfortabel gemeenteraadszitje meer voor mij. Ik wil geen schoonmoeder spelen. Maar ik zal wel tot de laatste dag voor de verkiezingen meewerken aan de campagne.” (Marc Mahieu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier