Blankenbergse oppositie kritisch voor toegangspoortjes in winkelgebied

Het incident speelde zich af in het afgebakende winkelcentrum van Blankenberge. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Open VLD Blankenberge neemt in een persbericht de bewonersbrief op de korrel, die vorige week werd verstuurd door het stadsbestuur. Daarin staat te lezen dat bij het toegangssysteem met de poortjes in het kernwinkelgebied – de Kerkstraat en zijstraten – er geen onderscheid wordt gemaakt tussen bewoners en bezoekers.

“Nu worden inwoners in Blankenberge dus ook al de toegang tot hun woning ontzegd, begrijpe wie kan”, aldus gemeenteraadslid Björn Prasse. De oppositiepartij verwijt de meerderheid ook opnieuw gebrek aan transparantie. “Heldere communicatie én de veiligheid van onze burgers zijn een must. In de brief kregen de inwoners van het centrumgebied simpelweg te horen dat ze op piekmomenten ‘geduldig zullen moeten wachten tot het rustiger is’. Wat dat wil zeggen is totaal onduidelijk, maar het geeft in elk geval de boodschap dat ook mensen die daar wonen, op piekmomenten geen toegang tot de zone zullen krijgen.”

“Anno 2020 zijn er toch voldoende mogelijkheden om mensen in de centrumzone altijd de toegang tot hun woning te garanderen? Zo kon er bij deze brief gemakkelijk een doorgangskaart worden toegevoegd“, klinkt het.

Wie moet dan allemaal zo’n doorgangskaart krijgen en wie niet

Volgens burgemeester Daphné Dumery (N-VA) zou dat het systeem echter onnodig ingewikkeld maken. “Het zou ook weer heel wat discussie uitlokken. Want wie moet dan allemaal zo’n doorgangskaart krijgen en wie niet? Als je er alleen een geeft aan de vaste bewoners, dan wil dat zeggen dat het lief niet meer op bezoek kan komen”, verdedigt ze zich. Dumery relativeert ook dat bewoners bij piekmomenten niet meer in hun woning zouden kunnen. “De poortjes staan de facto altijd open en als ze al zouden dichtgaan, dan nooit voor lang.”

Omweg of tien minuutjes wachten

Bovendien kan er altijd een omweg worden gemaakt: stel dat je ter hoogte van de JBC woont en je komt de Kerkstraat binnen via het stationsplein, dan kan je altijd rondgaan via de Molenstraat. Ofwel gewoon tien minuutjes wachten”, klinkt het. Nog volgens Dumery is er meer dan voldoende draagvlak voor het systeem zoals het is. “Er ontstaat al eens onenigheid in een wachtrij en je zal altijd mensen hebben die de wandelrichting niet respecteren, maar over die poortjes hebben we nog geen enkele klacht binnengekregen.”

Het is een eenvoudig en helder systeem, waarbij maar één iets telt en dat is de veiligheid. Ook van de bewoners: zij moeten zelf op een veilige manier hun woning kunnen verlaten.” De echte test is overigens voor in het verlengde hemelvaartweekend. “Er wordt mooi weer verwacht, dus het zal een pak drukker zijn dan deze week. Na het verlengd weekend zullen we het toegangssysteem grondig evalueren”, aldus Dumery.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier