Blankenberge in politieke impasse: hoe moet het nu verder?

Sandy Buysschaert (CD&V), Daphne Dumery (N-VA) en Annie De Pauw (Vooruit) enkele jaren geleden toen alles nog peis en vree leek.© WK
Sandy Buysschaert (CD&V), Daphne Dumery (N-VA) en Annie De Pauw (Vooruit) enkele jaren geleden toen alles nog peis en vree leek.© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Blankenberge bekomt van een bewogen week op politiek gebied. Eerst zegde meerderheidspartij Vooruit het vertrouwen op in burgemeester Daphné Dumery (N-VA) , waarop die de socialistische schepen Jurgen Content zijn bevoegdheden afnam . Hoe het nu verder moet, is voorlopig onduidelijk.

Het was op de jongste gemeenteraad dat het overkookte, maar het potje borrelde al langer. Vooruit verwijt burgemeester Dumery een dictatoriale houding, manipulatie en leugens. “Uitgerekend in een periode dat onze bevolking zwaar getroffen wordt door de effecten van de coronapandemie, heeft zij de stad in een impasse geleid. Zonder enig overleg binnen de meerderheid besliste ze vroegtijdig om alle evenementen deze zomer niet te laten plaatsvinden, eigenhandig vaardigde ze een alcoholverbod uit. Het stadspersoneel wordt dagelijks geconfronteerd met haar ongeschiktheid om leiding te geven. Personeelsleden die haar niet naar de mond spreken krijgen kritiek en worden gedwarsboomd. Het eigengereide optreden en de dictatoriale manier van leidinggeven van onze burgemeester heeft zo zijn grenzen bereikt”, klonk de niet malse kritiek.

Geen bevoegdheden

Dinsdag kwam Dumery met een verrassende tegenzet: ‘in het kader van een lopend strafonderzoek’ naar prijsafspraken bij strandbaruitbaters werd schepen Jurgen Content voor de tweede keer in zijn carrière schepen zonder bevoegdheden. “Het onderzoek naar de prijsafspraken loopt nog, maar er zijn wel degelijk redenen om dit te doen. We wilden Jurgen nog het voordeel van de twijfel geven en hem zelf een stapje opzij laten doen. Maar hij heeft gekozen voor de vlucht vooruit”, verklaarde Dumery.

Volgens Dumery zijn er in het dossier rond de prijsafspraken bezwarende elementen tegen schepen Content, maar die ontkent en zegt dat de burgemeester na de open brief van Vooruit gewoon een stok zocht om de hond te slaan. “Pure natrapperij”, zegt hij.

Verhoor

“Dit is wat ze graag doet als burgemeester: voortdurend tweedracht zaaien met haar leugens en manipulaties. Er loopt inderdaad een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke prijsafspraken tussen badkarhouders. Begin juli 2020 werd ik daarover één keer uitgenodigd voor verhoor. De politie heeft mij toen vragen gesteld over onder meer burgemeester Dumery en over schepen Benny Herpoel, die bevoegd is voor de strandbarconcessies. Ik heb toen in eer en geweten op hun vragen geantwoord. Er werden mij onder meer vragen gesteld over een vergadering tussen de burgemeester en de badkarhouders, waarbij zij zou aangestuurd hebben op prijsafspraken. Of dat waar was, weet ik niet: ik was niet bij dergelijke vergaderingen aanwezig.”

Dit is wat ze graag doet als burgemeester: tweedracht zaaien

Content zegt ook dat hij sinds zijn verhoor vorige zomer niets meer over het onderzoek vernam. “Ik ben in dit dossier dus niet in verdenking gesteld. Of burgemeester Dumery of schepen Herpoel intussen in verdenking gesteld zijn, weet ik niet. Maar ik weet wel dat zij sindsdien allebei opnieuw verhoord zijn.”

Bruggen opgeblazen

Dumery benadrukte dat ze de samenwerking met Vooruit in goede verstandhouding wil voortzetten, maar voor de coalitiepartner zijn alle bruggen opgeblazen. “We zijn het beu om er als spek en bonen bij te zitten en alles maar te slikken van onze burgemeester. We zijn een team en willen ook als team besturen”, zegt voorzitter Patrick De Meulenaere. Ook Content ziet geen uitweg meer voor de huidige coalitie. “Maanden geleden al was er vanuit onze partij een duidelijk signaal (na de strandrellen verlieten enkele raadsleden de gemeenteraad uit onvrede met de eenzijdig genomen beslissing rond de time-out, red.) dat we ons niet langer met het beleid van de burgemeester konden vereenzelvigen. Wij hebben leden die spontaan hun lidkaart indienen, zo kan het echt niet langer. Met dit bestuur zijn wij wel klaar”, klinkt het.

Bewijzen?

Open VLD was er ‘als grootste politieke formatie in Blankenberge’ snel bij om de brokken te lijmen. “Wie oplossingen zoekt en op de toekomst wil focussen eerder dan voortdurend achterom te kijken, zal in ons steeds een partner vinden”, reikte de oppositie de ruziënde meerderheid de hand. Open VLD stelt voor alternatieve meerderheden te leveren. “Als dat moet om de toekomst van onze inwoners veilig te stellen, zullen wij die verantwoordelijkheid ook opnemen. De afgelopen 2,5 jaar stelden we vooral stilstand of achteruitgang vast in Blankenberge. Deze politieke impasse mag dit niet nóg meer versterken. Als de meerderheid niet meer functioneert, moet er naar een oplossing gezocht worden die ervoor zorgt dat de Blankenbergenaar niet het spreekwoordelijke kind van de rekening wordt.” Open VLD stelt ook het afnemen van Contents bevoegdheden in vraag. “Men geeft iemand ‘het voordeel van de twijfel’, maar ontneemt die collega vervolgens wel zijn bevoegdheden. Waar zijn de bewijzen?”

CD&V wil verder met huidige ploeg

Coalitiepartner CD&V laat weten dat die wel voort wil met de huidige ploeg. De meerderheidspartij heeft drie zetels en levert met Sandy Buysschaert de schepen van onder meer Openbare Werken, Mobiliteit en Verkeer.

“Begin 2019 ging de nieuwe coalitie van start met een ambitieus project. De voorbije twee en een half jaar werd heel wat werk verzet en daarnaast zijn er nog heel wat dossiers waarvan recent de start van uitvoering werd gegeven. Heel wat dossiers ook waar subsidies aan gekoppeld zijn, zelfs tot meer dan 5,5 miljoen euro. We hopen dat we die samen met de beide coalitiepartners veilig kunnen stellen voor de Blankenbergse belastingbetaler en hopen hiermee Blankenberge samen verder vorm te kunnen geven”, klinkt het vanuit die hoek. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier