Bestuur Dentergem volgt wens burger voor meer digitalisering

Dentergem stelt veel hoop in de verbindingsweg, die je vanuit de Gottemstraat rechtdoor zult kunnen oprijden, om het drukke verkeer uit het centrum te weren. (foto TVW)
Dentergem stelt veel hoop in de verbindingsweg, die je vanuit de Gottemstraat rechtdoor zult kunnen oprijden, om het drukke verkeer uit het centrum te weren. (foto TVW)
Redactie KW

Dentergemnaren wonen graag in hun gemeente, maar vragen verbetering inzake mobiliteit, cultuur, activiteiten voor jongeren en digitale diensten. Dat blijkt uit de Gemeente-Stadsmonitor.

Voor burgemeester Koenraad Degroote (Eendracht) is de 92 procent die graag in de gemeente woont misschien wel de belangrijkste waardemeter uit het onderzoek. “Verder heb ik de indruk dat we goed mee zijn met de Vlaamse gemiddeldes. De stijgende tevredenheid over het veilig naar school gaan doet ons plezier, want dat is al jarenlang een belangrijk aandachtspunt, met twee scholen die zich aan gewestwegen bevinden.”

De gemeente maakt aan basisschool Mikado werk van een doorsteek voor voetgangers en fietsers van de Wakkensesteenweg richting school en speelpleintje. Langs de drukke Hondiusparking in Wakken werd een afgescheiden fiets- en wandelweg richting school aangelegd. “We hebben nog werk aan de mobiliteit in onze gemeentekernen, maar waar in Vlaanderen is dat niet zo?” aldus nog de burgemeester. De doortocht van Dentergem is eerst aan de beurt, en over enkele jaren volgt Wakken.

Een ander belangrijk werkpunt is digitalisering. De Dentergemnaar bedenkt de gemeentediensten met maar net een voldoende (54 procent). “Op dat vlak zijn we een inhaalbeweging aan het maken onder leiding van onze nieuwe schepen Gunther Simoens, die goed thuis is in de ICT-wereld.” Er is een nieuwe website in de maak en daar komt een e-loket voor digitale dienstverlening bij.

Wat tevredenheid over het activiteitenaanbod voor jongeren betreft, haalt Dentergem net niet de helft, en er is een grotere ontevredenheid over culturele voorzieningen: nu 33% tevreden, in 2017 nog 52%. “Voor dat laatste lijkt vooral de coronacrisis me een niet onlogische verklaring. De mensen mochten onze zalen niet binnen”, zegt Degroote, die ook verwijst naar de moderniseringsplannen voor cultuurcentrum Hondius in Wakken.

“Ondanks de grote inspanningen van onze jeugddienst, merken we dat onze jongeren meer naar Waregem en Tielt neigen om zich uit te leven. Zie ook de jeugdhuizen: in een gemeente als de onze vind je daarvoor geen vrijwilligers meer.” (TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.