Bart Somers haalt loftrompet boven voor Midwest: regio schrapte al 144 samenwerkingsverbanden

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) loopt dezer dagen hoog op met Midwest, de regio rond Roeselare, Izegem en Tielt. In de vereenvoudigingsoperatie in het kader van de regiovorming schrapte Midwest maar liefst 144 samenwerkingsverbanden. “Midwest is een voorbeeld en een voorloper. Men toont er de weg voor de rest van Vlaanderen”, klinkt het.

De regiovorming had de jongste maanden wat voeten in de aarde, maar halfweg maart hakte de Vlaamse regering dan toch de knoop door. Vlaanderen wordt opgesplist in 17 regio’s, grotendeels rond de kernsteden. In West-Vlaanderen gaat het om vijf regio’s: Zuid-West-Vlaanderen, Westhoek, regio Oostende, regio Brugge en Midwest.

Meer dan 2.000 samenwerkingsverbanden

Vooral die laatste kan nu al op complimenten van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers(Open VLD), trekker van de regiovorming, rekening. Dinsdagmiddag zaten de minister en de burgemeesters van de Midwest-gemeenten digitaal rond het plan van de streekburgemeesters om het aantal samenwerkingsverbanden nu al drastisch terug te dringen. Net die oefening vormt voor minister Somers de kern van de regio’s: de versnippering van meer dan 2.000 bestaande bovenlokale samenwerkingen moet aangepakt worden.

“Elk van die samenwerkingsverbanden is ontstaan vanuit een zekere logica, maar de optelsom en het eindresultaat is een chaos die efficiënt beleid onmogelijk maakt”, aldus de minister. “Bovendien zorgen die talloze structuren ook voor een almaar groeiende overheid, die minder transparant is en waarover minder democratische controle bestaat.”

Het is dan ook de bedoeling om binnen de grenzen van een referentieregio zoveel mogelijk te laten samenvallen. Een extra bestuurslaag is het niet, wel een manier om orde te scheppen in de bestuurlijke chaos. Burgemeesters krijgen van de Vlaamse regering de leiding in de grootschalige denkoefening.

Voorbeeldregio

Dat de Midwest-burgemeesters als eerste én in detail hun aanpak uit de doeken kwamen doen, is geen verrassing. De streek rond Roeselare, Izegem en Tielt tekende vijf jaar geleden al een blauwdruk uit om hun samenwerkingsverbanden in elkaar te voegen en af te schaffen. “Zij zijn op vlak van regiovorming een echt voorbeeld en een absolute voortrekker”, aldus minister Somers nog. Nu al is duidelijk dat Midwest van 183 naar 39 samenwerkingen gaat, dat zijn er maar liefst 144 minder. De regio is een voorbeeld voor de rest van Vlaanderen.”

Kris Declercq, CD&V-burgemeester van Roeselare en voorzitter van Midwest, is blij met de complimenten van minister Somers. “We hebben op diverse terreinen al pionierswerk verricht”, klinkt het niet zonder trots. “Zo stond onze lokale contactopsporing in de covid-pandemie model voor andere Vlaamse gemeenten. Maar de inkanteling van de bestaande samenwerkingsverbanden was al langer aan de gang. Het afschaffen van die 144 connecties is daar nu een illustratie van.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.