Bart De Keukeleire combineert al bijna 15 jaar bankkantoor met schepenambt: “Ik kon niet meer weigeren”

Bart De Keukeleire is in Dentergem schepen van onder meer Onderwijs en Patrimonium. (foto TVW) © TOM VAN HOUTTE
Tom Van Houtte

Bart De Keukeleire (49) raakte bij de gemeenteraadverkiezingen van oktober 2018 voor de derde keer op rij tot schepen verkozen binnen meerderheidspartij Eendracht in Dentergem, die Focus8720 met ongeveer 60 procent van de stemmen naar de oppositie verwees. Als burgemeester Koenraad Degroote ooit zijn sjerp doorgeeft, zo klinkt het her en der, is de bankier een belangrijke kandidaat om hem te omgorden.

Stellen dat Bart De Keukeleire intussen tot het vast meubilair van het Dentergemse gemeentehuis behoort, is de waarheid allerminst geweld aandoen. “Voor hetzelfde geld was ik al zes jaar eerder in de politiek gestapt, maar ik vond het eind jaren negentig, toen ik pas mijn bankkantoor had opgestart, nog niet opportuun om in de gemeentepolitiek te stappen. Maar toen de burgemeester en voormalig schepen Gaby Desmet me in 2006 kwamen ‘masseren’, kon ik niet meer weigeren.”

Bart, die drie jaar geleden met 866 stemmen als vierde verkozen werd op de Eendracht-lijst, komt nochtans niet uit een politiek nest. “Toch ben ik ervan overtuigd dat mijn vader, had hij als ingenieur in de textielsector niet zo vaak naar het buitenland moeten reizen, me was voorgegaan.” De Keukeleire werkte zich vooral op in jeugdmiddens. “Op 16-jarige leeftijd werd ik groepsleider van de Chiro, die zoals we hier zeggen ‘op zijn gat’ zat. Eigenlijk heb ik altijd in het verenigingsleven gezeten. Bovendien richtte ik mee de jeugd- en cultuurraad op.”

Rode draad

Jeugd is de rode draad doorheen die bijna 15 jaar als schepen. Verder is Bart De Keukeleire binnen de gemeente voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst en naast jeugd ook verantwoordelijk voor onderwijs, feestelijkheden, patrimonium en wonen. ‘Zichtbare’ bevoegdheden, zodat het niet verwonderlijk is dat hij her en der als toekomstig opvolger van huidig burgemeester Koenraad Degroote wordt beschouwd.

Hij voelt zich naast zijn bevoegdheden ook nauw betrokken bij de algemene organisatie van de gemeente. In samenwerking met de algemeen directeur zette hij zijn schouders bijvoorbeeld onder het organogram en de uitwerking van een flexibel uurrooster voor de ambtenaren dat dit jaar een update krijgt.

“Werken kan je het niet altijd noemen, soms is het ook ontspanning”

Maar hoe speelt schepen De Keukeleire dat allemaal klaar: een bankkantoor leiden in combinatie met zijn drukke agenda binnen de gemeente. “Zijn er overdag verplichtingen zoals vergaderingen, werk ik ’s avonds wat langer door. Gelukkig heb ik met Nathalie een heel geëngageerde medewerkster op kantoor. Ik ben vooral veel ‘bezig’. Werken kan je het niet altijd noemen. De ene na de andere activiteit van onze verenigingen bezoeken is ontspanning voor mij”, voegt hij er nog glimlachend aan toe.

Schepenwissel

Maar zou hij kandidaat-burgemeester zijn mocht die kans zich aandienen? “Als het ooit zover komt, zal ik ervoor openstaan. Maar alles moet combineerbaar blijven”, klinkt het diplomatisch. Overigens krijgen De Keukeleire en co er begin volgend jaar een nieuw gezicht bij in het schepencollege. Charlotte Vandemoortele neemt dan de plaats in van Rita Delmotte en wordt zo schepen van Leefmilieu, Landbouw, Gezin, Ontwikkelingssamenwerking, Senioren, Welzijn en Financiën. Die laatste portefeuille berust sinds het afscheid van schepen Philip Vanhaesebrouck op 1 april dit jaar tijdelijk bij burgemeester Degroote.

(TVH)