Anti-moskeebetoging in Kortrijk krijgt groen licht, ook Filip Dewinter is zaterdag aanwezig

In 2018 kwam Vlaams Belang al samen met Voorpost en enkele buurtbewoners op straat tegen de plannen van Atakwa. © a-KDS
Olaf Verhaeghe

Vlaams Belang heeft van de Kortrijkse politie en burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) toelating gekregen komende zaterdag 9 oktober op straat te komen tegen de moskeeplannen langs de Brugsesteenweg. Naast de juridische strijd en het beroep bij de Provincie is betoging voor Wouter Vermeersch en de zijnen een belangrijke vorm van verzet tegen de Atakwa-moskee. Ook nationaal Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter tekent present.

Drie jaar na de laatste betoging tegen de geplande verhuizing naar het nieuwe cultureel en religieus centrum van moslimvereniging Atakwa langs de Brugsesteenweg, komt Vlaams Belang opnieuw op straat. Het Kortrijkse stadsbestuur en de politiezone Vlas hebben het licht op groen gezet voor een protestactie en betoging van de partij voor komende zaterdag 9 oktober.

Beroep bij provincie

De betoging komt er naast de beroepsprocedure die het Vlaams Belang en een vereniging van buurtbewoners heeft aangespannen tegen de omgevingsvergunning die Atakwa kreeg. In maart van dit jaar verleende het stadsbestuur van Kortrijk die vergunning voor het ombouwen van de voormalige Bio-Planetwinkel naar een cultureel en religieus centrum waar naast een gebedshuis ook onderwijsruimtes en polyvalente zalen zullen worden ingelicht.

Vandaag heeft Atakwa een onderkomen in de Stasegemsestraat, maar die moskee is al langer veel te klein voor de zowat 5.000 moslims uit de regio. Het komt de Deputatie van de Provincie West-Vlaanderen nu toe om in beroep een uitspraak te doen over de vergunningsaanvraag. Die beslissing moet ten laatste op 23 december worden genomen.

Filip Dewinter

Wouter Vermeersch, Kamerlid en lokaal kopstuk voor Vlaams Belang, wil op politiek vlak niet wachten op die beslissing. “Ons juridisch verzet, via het beroepsschrift, is ontvankelijk verklaard, maar daar houden we het niet bij”, aldus Wouter Vermeersch. “Samen met de buurtbewoners willen we een duidelijk signaal geven aan de politieke elite dat wij een leefbare buurt en stad willen. Wij hoeven die mega-moskee in Kortrijk niet.”

Filip Dewinter en Wouter Vermeersch bij de eerdere anti-moskeebetoging in 2018
Filip Dewinter en Wouter Vermeersch bij de eerdere anti-moskeebetoging in 2018 © a-KDS

Concreet blaast Vlaams Belang zaterdag op 14 uur verzamelen op het Sint-Amandsplein. Net zoals in 2018 gaat het via de Kollegestraat, de Proosdijstraat en de Brugsestraat richting de Brugsesteenweg. Daar zal Wouter Vermeersch zelf een toespraak houden. “De opkomst is natuurlijk afhankelijk van heel wat factoren, maar er wordt stralend nazomerweer voorspeld”, kijkt Vermeersch al vooruit naar komend weekend. “Er zullen verschillende van mijn collega-parlementsleden afzakken naar Kortrijk, onder wie Filip Dewinter.”

Stewards

Na de toespraak aan het Bio-Planetpand gaat het via de Watermolenstraat, de Izegemsestraat, de Graaf de Smet de Naeyerlaan, het Astridpark en de Overleiestraat opnieuw richting het Sint-Amandsplein. Rond 17 uur moet de betoging achter de rug zijn. “Wij voorzien zelf stewards om alles in goede banen te leiden en de Kortrijkse politiediensten gaven aan discreet aanwezig te zijn”, schetst Wouter Vermeersch nog. “Net als in 2018 willen wij een ordentelijke betoging, zonder daarbij in te boeten op onze glasheldere boodschap: deze megamoskee mag er niet komen. Nu niet, nooit niet.”

Het bestuur van de moslimvereniging Atakwa gaf in het recente verleden al aan de actie van Vlaams Belang te betreuren. “Sommige organisaties misbruiken dit dossier om mensen en gemeenschappen tegen elkaar op te zetten”, zo stelde de woordvoerder Yassin El Attar. “Het nieuwe centrm aan de Brugsesteenweg zal als een verbindend huis voor álle Kortrijkzanen fungeren. Trouwens, bij een eerdere betoging zagen we dat er amper buren deelnamen en dat politici en actievoerders uit Vlaanderen én Nederland afzaktenom hier verdeeldheid te zaaien.Wij laten ons absoluut niet intimideren en gaan onverstoord verder met dit positief project. Meer dan ooit zetten we in op onze verbindende rol. Dat verdienen onze stad en haar inwoners.”

Lees ook: Vlaams Belang prikt datum voor nieuwe protestactie tegen moskee in Kortrijk: “Samen met de buurt maken we een vuist”

Lees ook: Stap per stap richting Kortrijkse moskee: “We willen een verbindende rol spelen”

Lees ook: Kortrijkse moslimgemeenschap heeft vertrouwen in goede afloop na beroep van Vlaams Belang: “Wij laten ons niet intimideren”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.