Annick Debonné oefent al tien jaar schepenambt uit in Pittem

Annick Debonné (derde rechts) werd gehuldigd door Beweging.Net voor haar 10-jarige inzet als schepen. (foto TV)
Redactie KW

Tijdens de prijsuitreiking van de Smoefelfietstocht werd schepen Annick Debonné in de bloemetjes gezet door de organisatoren van Beweging.Net. Annick is dit jaar tien jaar schepen in Pittem en Egem.

Al die tijd heeft Annick Debonné heel wat bevoegdheden ter harte genomen, altijd met hetzelfde enthousiasme. In 2018 werd ze de eerste vrouwelijke voorzitter van het bijzonder comité naast haar ambt als schepen van welzijn, jeugd, ontwikkelingssamenwerking en onderwijs, wat ze zelf als een perfecte combinatie ziet. Praten met elkaar is voor Annick de sleutel tot succes.

Creatief

Annick combineert haar ambt als schepen met haar functie als ergotherapeut op de PAAZ-afdeling van het Sint-Andriesziekenhuis Tielt. “Als ik na de vergaderingen tijd vind, ben ik graag creatief bezig en maak ik olieverfschilderijen. En tijd met mijn gezin en mijn ondertussen drie jongvolwassen kinderen vind ik uiteraard belangrijk”, zegt Annick.

Annick herinnert zich haar aanstelling tot schepen nog goed. “Ik vond het een hele eer. Ik heb me altijd al ingezet voor mijn gemeente. Vroeger was ik leidster bij de Chiro en stichter van het jeugdhuis De Betonneuze. Met de jeugdraad organiseerden we tijdens Zotte Maandag optredens van lokaal talent onder de naam Godelieverock. Ook nu zet ik me nog in voor de Chiro en activiteiten in Pittem en Egem. Zo ben ik een van de organisatoren van de Smoefelfietstocht van Beweging. Net, die dit jaar voor de 25ste keer mocht doorgaan.”

Annick wil zoveel mogelijk de dialoog aangaan met de inwoners. “Als schepen moet je tussen de mensen staan. Veel mensen van ons team nemen engagementen op in tal van verenigingen. Mijn motto luidt: mensen klappen mensen. Hiermee wil ik zeggen dat ik altijd aanspreekbaar ben, het liefst rechtstreeks en niet via sociale media. Het is goed dat mensen elkaar ontmoeten. Netwerken is zo belangrijk. Ik vind dat we in Pittem-Egem hierin heel sterk zijn. Uiteraard kan niet elk verzoek gerealiseerd worden. Belangrijk hierbij is om goed te duiden waarom een beslissing genomen is, ook al is het niet het antwoord waarop men hoopte.”

Voor Annick persoonlijk is de bouw van duurzame jeugdlokalen één van de mooiste momenten in haar carrière als schepen. “Ik heb altijd al gepleit hiervoor en ik was erbij toen we de Fontein en de Magneet openden. We hebben bewust de kaart van de jeugd getrokken, aangezien we krachtige jeugdbewegingen hebben in Pittem. Ook het bezoek van de koning en koningin in 2019 en het feit dat het woon-zorgcentrum niet getroffen werd door de pandemie, zijn herinneringen waarop ik graag terugblik.’

Chinezen

Als we Annick vragen naar een leuke herinnering tijdens haar tienjarig ambt als schepen om met ons te delen, denkt ze met de glimlach terug aan 1 april 2015. “De burgemeester had een tijd ervoor aangekondigd dat een delegatie Chinezen, samen met Anke Vandermeersch, een bezoek zou brengen aan het Verbiestcentrum. Als college waren we natuurlijk op onze hoede, de datum 1 april indachtig. Tot we die bewuste woensdag met het college naar het onthaal moesten.”

“Tot onze grote verbazing stonden er zeker 70 Chinezen gedisciplineerd in een lange rij te wachten tot ze het bezoekerscentrum konden betreden. Via kunst en cultuur wilden ze het idee van wereldvrede uitdragen en China en Europa zo dichter bij elkaar brengen. Ik herinner me nog de vele gesofisticeerde filmapparatuur die ze mee hadden. Het was voor ons toch een verrassing dat het niet om een aprilgrap ging”, lacht Annick.

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier