Anneke Crevits (Vooruit): “Ik ben klaar voor de nieuwe uitdaging”

Anneke Crevits wordt de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad. (foto WK) © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Vooruit vaardigt binnen de nieuwe meerderheid drie schepenen af: Jurgen Content en Annie De Pauw krijgen het gezelschap van Patrick De Meulenaere, die als voorzitter van de gemeenteraad wordt opgevolgd door Anneke Crevits (36). Zij zal in woelige wateren haar mannetje moeten staan. “Ach, ik laat me niet zo gauw afschrikken, hoor”, glimlacht ze.

Anneke Crevits is klaar voor de nieuwe uitdaging. “Stress? Ja, maar het wordt ongetwijfeld erg boeiend. De grootste uitdaging voor mezelf zal zijn om me neutraal op te stellen. Ik ben tenslotte nogal ideologisch ingesteld”, zegt ze.

Serieuze barsten

Volgens Crevits stond de coalitie al een tijdje onder spanning. “Al voor de beschuldigingen aan het adres van Jurgen Content waren er serieuze barsten. Met het woon-zorgcentrum werd ons iets opgedrongen dat totaal tegen onze waarden indruist, zijnde een privatisering van De Strandjutter. Wat voor mij ook niet door de beugel kon, is dat de bevoegdheden van Annie (De Pauw, schepen van Sociale Zaken en Welzijn, red.) haar onder het mom van corona stelselmatig ontfutseld werden. Corona heeft voor mij trouwens aangetoond dat politieke ideologie op lokaal vlak wel degelijk een rol speelt. De manier van aanpakken was soms totaal anders. Ook in het moddergevecht rond schepen Content heeft de N-VA zijn ware gelaat getoond.”

In haar nieuwe functie neemt Crevits zich voor kordaat op te treden. “De storm zal uiteindelijk wel gaan liggen, maar ik verwacht me eerst wel nog aan enkele woelige gemeenteraden. Het zal er dan op aankomen om die niet in chaos te laten ontaarden. Van mijn voorganger zal ik wel nog wat tips krijgen. En ik kijk ook hoe het op een ander gaat: ik volg de gemeenteraden van Brugge en Oostende. Of ik een andere stijl zal hanteren? Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.”

De Zevende Dag

Crevits ging op haar zestiende bij de Jongsocialisten, werd in 2016 fractieleider in de OCMW-raad en zetelt sinds 2018 in de gemeenteraad. “Een verhaaltje dat mijn mama graag vertelt met Nieuwjaar, is dat ik als kind eerst naar Samson en daarna naar De Zevende Dag keek. Die ambitie zat er dus van kinds af aan al in”, lacht ze.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.