Ann Vansteenkiste was in 2018 lijsttrekker, maar kreeg geen tweede mandaat: “Joris behaalde meer stemmen”

foto TOGH
Tom Gheeraert

Tijdens de gemeenteraadverkiezingen van 2018 was Ann Vansteenkiste lijsttrekker en dus kandidaat-burgemeester voor CD&V-plus, maar ze moest partijgenoten Joris Hindryckx en Jeroen Vandromme voor zich dulden qua aantal voorkeursstemmen. Uiteindelijk kreeg ze geen tweede mandaat als burgemeester, maar moest ze zich tevreden stellen met de schepenpost van sociale zaken. “Toen ik in de politiek stapte, was sociale zaken mijn ambitie”, vertelt ze.

“Ik vond dat we een heel goede verkiezingscampagne gevoerd hadden, waarbij we met een mooi team naar de kiezer stapten. Joris (Hindryckx, red.) was terug in het schepencollege gekomen, waar hij me altijd heel hard gesteund had. Ik wist ook wel dat Joris een grote figuur is in Houthulst, dus ik hield er ergens wel rekening mee dat hij meer stemmen kon halen dan ik. In die zin was ik vooral heel blij dat we de verkiezingen gewonnen hadden.”

Had je niet liever zelf de meeste voorkeursstemmen gehad?

“Natuurlijk. Het zou stom zijn om dat te ontkennen. Maar toen dan niet het geval was… Ik zal niet zeggen dat het me niets deed, maar ik was gewoon blij dat we de verkiezingen wonnen en nog steeds een absolute meerderheid hadden. Ik heb ook direct gezegd tegen Joris: Als jij burgemeester wil zijn, dan zal ik daar geen probleem van maken. Want met de kopstemmen erbij kon ik ook de burgemeesterssjerp opeisen, maar ik ben ervan overtuigd dat de persoon die de meeste stemmen haalt, ook het meeste recht heeft om burgemeester te worden.”

Hoe blik je terug op jouw periode als burgemeester?

“Ik ben eigenlijk burgemeester geworden in de plaats van Joris, omdat Joris dan directeur van Vives geworden was en dat op dat moment niet combineerbaar was met het mandaat van burgemeester. In de verkiezingen van 2012 had ik de tweede meeste stemmen na Joris en dan heeft de partij ook direct gezegd: Als jij burgemeester wil zijn, ga er maar voor.”

Ik ben heel blij en dankbaar dat ik die kans gekregen heb en ik heb het ook altijd graag gedaan, maar ik ben eigenlijk destijds in de politiek gestapt met de ambitie om schepen van Sociale Zaken te worden. Dat is wat ik nu doe en dat is ook wat mij het best ligt, als ik eerlijk mag zijn. Ik jeun mij enorm in het college met de bevoegdheden die ik nu heb. Als ik het parcours bekijk dat ik ondertussen heb afgelegd, ben ik tevreden over hoe het gelopen is.”

Hoe voel je je nu in die rol van schepen van Sociale Zaken?

“Heel goed. Want burgemeester zijn, mag je niet onderschatten. Je begint eraan zonder dat je echt weet wat je ervan moet verwachten, ook al zit je al in het college. Die allesomvattende verantwoordelijkheid was voor mij toch heel nieuw. Ik vind dat als je iets doet, je er ook volledig voor moet gaan. Ik ben ook een beetje een controlefreak die van alles wil weten hoe het precies in elkaar zit en dat was toch heel veel. En ook heel belastend voor mijn gezin. Ik denk dat er bij mij thuis niemand rouwig is om het feit dat ik niet opnieuw burgemeester geworden ben. Ik heb dat ook heel snel kunnen loslaten.”

Over drie jaar zijn er opnieuw verkiezingen. Wat zijn jouw ambities dan?

“Drie jaar is nog een lange periode in de politiek, maar ik voel me goed in de job die ik doe. Als we kunnen verder doen met het team waar ik nu in zit, dan heb ik zeker ambitie om weer mee te doen.”

Heb je nog de ambitie om ooit weer burgemeester te worden?

“Nee, ik heb ervan geproefd en vond het fijn, maar ik voel me heel goed in de rol van schepen van Sociale Zaken. Ik heb ook onderwijs en cultuur gehad als bevoegdheden, maar als ik zou moeten kiezen uit alle bevoegdheden die ik ooit heb gedaan, dan is schepen van Sociale Zaken wat ik het liefste doe.”

Mogen we ervan uitgaan dat Jeroen Vandromme lijsttrekker wordt in 2024 voor CD&V?

“Ja. Jeroen wordt burgemeester in het laatste jaar van deze bestuursperiode en zal dan ook de lijst trekken als uittredend burgemeester.”

(TG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.