https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Amper één aanvraag voor tegeltuintje

Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad van dinsdagavond 21 september staat Vooruit-fractieleider Enigo Vandendriessche in een extra agendapunt stil bij de tegeltuintjes.

In september 2020 keurde de gemeenteraad een reglement goed voor het aanleggen van tegeltuintjes. Vooruit-fractieleider Enigo Vandendriessche was enthousiast, maar waarschuwde dat een reglement alleen niet genoeg zou zijn om het straatbeeld groener te maken. Hij deed onmiddellijk een reeks voorstellen. Eén jaar na datum blijkt dat het succes inderdaad uitblijft. Op vandaag heeft het schepencollege slechts één aanvraag gekregen.

Twee vliegen in een klap

Daarom vraagt Enigo of de gemeente kan instaan voor het verwijderen van de klinkers en het afboorden van het plantgat. Volgens Enigo Vandendriessche leg je een tegeltuintje aan door enkele tegels of klinkers aan je gevel te verwijderen en er (klim)planten in te zetten. “Deze minituintjes zorgen voor meer groen in de straat, verhogen de biodiversiteit, zorgen voor afkoeling op hete dagen, filteren fijn stof en zijn gewoon mooi. De gemeente zou het goede voorbeeld kunnen geven aan openbare gebouwen.”

Enigo vraagt zich af of de gemeente kan instaan voor het verwijderen van de klinkers en het afboorden van het plantgat. “Als gemeente sla je zo twee vliegen in één klap: je ontzorgt de mensen én je bent zeker dat alle geveltuintjes mooi afgewerkt zijn”.

Elkaar overtuigen

“In Kortrijk werkt men met vrijwilligers die de aanleg komen doen. In Roeselare komt de gemeente de plantgaten maken, op voorwaarde dat er meerdere mensen in een straat meedoen. Zo overtuigen buren elkaar om een tegeltuintje aan te leggen”, stipt Enigo aan. “Na het goedkeuren van het reglement heeft de gemeente slechts één aanvraag binnengekregen. Dat tuintje is ook nog niet aangelegd. Die mensen wachten tot iemand de klinkers in twee kan komen zagen…”

Dat kan beter vinden ze bij Vooruit, en dus leggen ze opnieuw enkele voorstellen op tafel op de gemeenteraad van september 2021. “We hopen dat het schepencollege hiermee aan de slag gaat, zodat het straatbeeld er in de toekomst écht groener op wordt,” besluit Enigo. (PD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.