500.000 euro dwangsom: uit gemeenteraad verwijderd raadslid start kortgeding tegen aanstelling opvolger

© (Foto DVL)
Redactie KW

Eddy Louwie, wiens mandaat als gemeenteraadslid op de voorbije zitting van de gemeenteraad door een meerderheid vervallen werd verklaard, start een kortgeding tegen de aanstelling van een opvolger. Louwie dreigt met een dwangsom van 500.000 euro.

Gemeenteraadslid Eddy Louwie (CD&V) kreeg op de jongste zitting van de Nieuwpoortse gemeenteraad te horen dat zijn mandaat van raadslid vervallen verklaard werd. Louwie maakte deel uit van de absolute CD&V-meerderheid in de raad, maar dat heeft zijn partijgenoten er dus niet van weerhouden om hem uit de raad te stellen, op basis van vermeende domiciliefraude. “Ik was blijkbaar te kritisch en ik ben nu het slachtoffer van een politiek georkesteerde lynchpartij”, geeft Louwie als uitleg en zet nu een eerste stap in het aanvechten van de beslissing.

“Ik heb mijn raadsman opdracht gegeven om bij de rechtbank van Veurne via een kortgeding te vermijden dat mijn vervallen mandaat wordt ingenomen door mijn opvolger in de raad”, legt Eddy Louwie uit. “Ik vraag de rechter om de stad Nieuwpoort te verbieden om de geloofsbrieven van de opvolger te onderzoeken en hem of haar de eed te laten afleggen, op straffe van het betalen van een dwangsom van 500.000 euro. Ik heb geen andere keuze want een reactie van het stadsbestuur op het schrijven van mijn raadsman blijft uit. Zij blijven dus volharden in de boosheid. Deze juridische stap is voor mij van groot belang, want eens mijn mandaat wordt ingenomen door mijn opvolger, wordt het voor mij bijzonder moeilijk, zo niet onmogelijk om terug mijn zitje als gemeenteraadslid in te nemen, zelfs als ik in beroep mijn gelijk haal”, zegt Louwie die inmiddels tegen de beslissingen van het schepencollege en de gemeenteraad procedures heeft lopen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen.”

Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) is allerminst onder de indruk. Hij stelde al eerder dat het stadsbestuur zich aan de wet dient te houden en dat dit in deze is gebeurd. “Iedereen is gelijk voor de wet”, reageert de burgemeester. “Eddy Louwie woont niet op het adres waar hij ingeschreven staat en hij wist al langer dat hij dat in orde moest brengen.”

De gemeente wacht de uitspraak van de rechtbank af om een opvolger aan te duiden. (DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier