Lokaal partijbestuur Groen zet zichzelf op non-actief: “Return is er niet, ondanks inzet”

Mieke Van Geel, Rian De Rous, Nancy Lezaire, Dirk De Busschere en Anita Aerts bij de voorstelling van de lijst in 2018. (foto a-WK)©WK
Mieke Van Geel, Rian De Rous, Nancy Lezaire, Dirk De Busschere en Anita Aerts bij de voorstelling van de lijst in 2018. (foto a-WK)©WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Groen Blankenberge-Uitkerke trok er na elf jaar de stekker uit. Door te weinig actieve leden, maar ook omdat het echte resultaat uitbleef. “Het is nooit echt goed van de grond gekomen”, zegt gewezen voorzitter Nancy Lezaire.

Het ontbrak al even aan de nodige drive bij Groen, en met het opstappen van Rian De Rous, in 2018 lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen, leek het vuur er helemaal uit. Rian De Rous, die de overstap maakt naar Groen De Haan, was een van de sterkhouders van de partij.

“Rian heeft zeker voor een nieuwe wind gezorgd, maar ik heb samen met Mieke Van Geel en Anita Aerts ook tien jaar aan de kar geduwd. Op een gegeven moment moet je dan durven inzien dat de return er niet is: ondanks de vele uren tijd en werk die we erin staken, is onze partij nooit echt van de grond gekomen. We waren ook met te weinig om de groep te trekken”, zegt gewezen voorzitter Nancy Lezaire (47).

Net onder vijf procent

In 2018 was er dan het tegenvallende resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen, waar Groen net onder de kiesdrempel van vijf procent bleef steken.

“Ons plan was aanvankelijk een kartellijst uit de brand slepen met SP.A, maar daarvoor was het water te diep. Uiteindelijk hadden we geloof ik een dertigtal stemmen te kort voor een zetel. Dat was toch wel een teleurstelling, aangezien je met een fractie in de gemeenteraad direct veel meer als partij kunt betekenen. We hadden in 2018 toch op minstens één zetel gehoopt”, zegt Nancy Lezaire.

Haar partij houdt het nu dus voor bekeken. De laatste wapenfeiten van Groen Blankenberge-Uitkerke, waren het protest tegen de geplande bomenkap in de Hugo Verriestlaan en de actie voor het behoud van de neo-Vlaamse-renaissancegevel in de De Smet de Naeyerlaan.

Ik ben ervan overtuigd dat er nood blijft aan een lokale Groen-afdeling

“Die bomenkap is nu uitgesteld en voor het pand in de De Smet de Naeyerlaan werd recent de sloopvergunning ingetrokken. Maar bezwaarschriften indienen kost ook geld, en als kleine partij moet je het met weinig financiële middelen doen”, aldus nog Nancy Lezaire.

Groen Blankenberge-Uitkerke werd opgericht in 2010 en trok twee jaar later naar de verkiezingen in een alliantie met Dwars, de partij van Piet Wittevrongel. Maar ook dat leverde weinig op.

“Onze stijlen lagen ook te ver uiteen”, zegt Nancy, die wel gelooft dat Groen nog altijd een toekomst heeft in Blankenberge. Alleen is die voorlopig dus onzeker. “Ik ben ervan overtuigd dat er in Blankenberge nood blijft aan een lokale Groen-afdeling. Als we op Uitkerke kermis een babbeltje deden met de mensen, kregen we altijd wel positieve reacties.”

Nieuwe dynamiek nodig

“Maar als het er dan in het stemhokje op aankomt, kiest Blankenberge blijkbaar toch wat conservatiever en wordt er in het concept van Groen niet echt geloofd. Om het hier in de toekomst opnieuw waar te maken, zal er dus eerst wel een nieuwe lichting en een nieuwe dynamiek moeten komen”, besluit Nancy Lezaire.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.