Lode Tyberghien maakt einde aan politieke dynastie in Houthulst

Lode Tyberghien stapt uit de politiek. © GF
Redactie KW

Lode Tyberghien komt niet meer op tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Daarmee verdwijnt de laatste telg van een roemrijke politieke familie uit de Houthulstse politiek. Lode is immers de zoon en kleinzoon van oud-burgemeester Marcel en Maria Vandenbussche.

Lode Tyberghien deed zijn intrede in de gemeentepolitiek tijdens de verkiezingen van 2006. Zijn moeder Maria Vandenbussche had drie jaar eerder afscheid genomen als burgemeester. Met 652 voorkeursstemmen behaalde hij meteen een mooie score. Ook in 2012 raakte hij verkozen, maar anno 2018 staat hij niet meer op de lijst van CD&V Plus Lijst van de Burgemeester.

Gemeenteraadslid

“Lokale politiek – zeg maar CD&V – lag en ligt me nog steeds erg na aan het hart”, vertelt Lode. “Dat kan uiteraard niet anders want ik ben al heel mijn loopbaan ondergedompeld in en begeesterd door politiek. Eerst grootvader Vaatje (Marcel Vandenbussche, red.), daarna Moeke (Maria Vandenbussche, red.), dan mezelf. Eerst zat ik zo’n 25 jaar in het lokale bestuur van CD&V, daarna werd ik voorzitter van CD&V Houthulst en ten slotte nog twee legislaturen als gemeenteraadslid. De hele periode deed ik alles en volgde alles wat Houthulst beter kon maken.”

Carrièrewending

Het is met pijn in het hart dat Lode afscheid neemt van de lokale politiek, maar de redenen zijn vooral praktisch van aard. “Mijn partner woont in Roeselare en haar volledige roots liggen daar”, zegt Lode. “De kinderen volgen er school. Beiden werken we in Roeselare en de eventuele verhuizing naar Klerken zou dat enkel verstoren. De laatste jaren heb ik het traject Klerken-Roeselare-Klerken heel vaak gedaan. Vaak meer dan eens per dag. Dit bracht vaak grote stress met zich mee. Stress om er tijdig te geraken, stress door het almaar drukker wordend verkeer op dit traject en druk op mijn nervositeit om overal tijdig te geraken.”

“Ik word er binnenkort 50 en wil wat meer tijd voor mijn gezin en mezelf”

“Een tweede reden is tijdsgebrek door een nieuwe wending aan mijn carrière”, vervolgt Lode. “Ondertussen ben ik voor het tweede jaar op rij bezig met het behalen van mijn diploma preventieadviseur niveau II. Naast de gewone dagtaken, naast het werk, naast het gezinsleven en naast alle andere zaken is dit een heel zware opdracht. Verleden jaar ben ik weer op de schoolbanken gaan zitten, met de nodige examens en dit jaar eindwerk, verdediging eindwerk en een afsluitend examen over alle gevolgde lessen. Ik wil daarin slagen en me nu toespitsen op deze uitdaging.”

Kalmer bestaan

“Een derde reden is toch wel dat ik een beetje vaart wil minderen”, aldus Lode. “Dat klinkt misschien onlogisch na alles wat ik zonet vermeldde, maar ik probeer toch werk te maken van een ietwat kalmer bestaan. Ik wil tijd maken voor mijn gezin en toch ook wat tijd maken voor mezelf. Eindelijk kan ik eens tijd maken voor een hobby. Dat mag toch wel eens je Abraham ziet. Op 8 oktober word ik 50 jaar, een mijlpaal in het leven, en dan wil ik toch eens meer gewoonweg genieten. Er eens uitvliegen na vele jaren niet. Dat moet toch eens kunnen.”

“Graag geef ik mijn steun aan alle kandidaten van de CD&V-lijst want zij zijn het allen meer dan waard. Het engagement van iedereen is zo groot dat ik er het volste vertrouwen in heb“, besluit Lode.

(TG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier