Lieven Cobbaert doet een gooi naar de burgemeesterssjerp in Ichtegem

De volledige equipe: Lieven Cobbaert, Tina Ledaine, Geert Vandaele, Magali Segers, Nadine Vanhee, Koen Vandaele, Marc Maene, Britt Hoverbeke, Bianca Vanhessche, Gilbert Bolle, Agnes Deman, Timothy Lanssens, Jeannine Vanhooren, Erik Billiau, Rik Vandendriessche, Dirk Lamaire, Cinthia Vanpraet, Jessy Vansprange, Gunther Vandekerckhove, Koen Denduyver, Ronny Desmet, Annie Jonckheere en Erna Crombez. Bianca Vanhessche en Rik Vandendriessche staan door omstandigheden niet op de foto. © Foto Coghe
Redactie KW

Liberaal 2018 heeft haar verjongde lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voorgesteld, waarmee het startschot voor de verkiezingscampagne werd gegeven. Het kopstuk is Lieven Cobbaert, al twee jaar kabinetschef van Vlaams minister Bart Tommelein. Hij gaat resoluut voor de burgemeesterssjerp. Voor oudgediende Oscar Deprez is er dan weer geen plaats op de lijst, wat hij zelf schandalig noemt.

“Ik ga inderdaad voor de burgemeesterssjerp, maar het draait niet om mijn persoontje alleen”, verduidelijkt lijsttrekker Lieven Cobbaert. “Ik heb een bijzonder sterk team rond mij en ben zeer fier op deze equipe waar we mee naar de kiezer trekken. We hebben een mix van jonge beloftevolle mensen en een aantal gevestigde waarden. Mijn vertrouwen in die mensen is torenhoog. Onze partij heeft ingezet op verjonging en vernieuwing en we tellen tien nieuwe gezichten op de lijst. We voelen van de contacten met de bevolking dat men verandering wil. De huidige coalitie realiseerde bitter weinig en voerde geen beleid. Van de dorpskernvernieuwing van Ichtegem is niets in huis gekomen, ook de vernieuwing van de Bruwiersite met de beloofde serviceflats bleef een dode letter. De dorpskernvernieuwing van Bekegem was al beslist door het vorig bestuur. Het enige waar deze coalitie, die meermaals met elkaar in de clinch lag, het over eens was, was een bijkomende gemeentetaks. Wij zijn met Liberaal 2018, met respect voor de andere partijen, het enige geloofwaardige alternatief.”

Françoise Mattheus en Oscar Deprez die een zetel hebben in de gemeenteraad staan niet meer op de lijst.

Bittere nasmaak

Voor Oscar Deprez heeft dat een zeer bittere nasmaak. “Ik voel me bedrogen en vind het schandalig wat de OKL werkgroep (ontwerp kandidaten lijst) me aangedaan heeft!” vindt Oscar Deprez. “Dat die mensen uit de OKL het voor het zeggen hebben, kan er bij mij niet in. Ze hebben zelf nooit op een kieslijst gestaan en geen enkele cent in een campagne geïnvesteerd. Ik was net zoals bij de vorige verkiezingen de plaats van lijstduwer beloofd én toegezegd. Op een van de laatste bestuursvergaderingen echter kreeg ik plots te horen dat ik de derde laatste plaats toegewezen kreeg. Mochten ze me de voorlaatste plaats gegeven hebben, dan had ik daarmee nog kunnen leven maar niet met dit.”

Oscar Deprez, hier als tweede van rechts op een recente gemeenteraad, ontbreekt op de liberale lijst. Coghe)
Oscar Deprez, hier als tweede van rechts op een recente gemeenteraad, ontbreekt op de liberale lijst. Coghe)© Foto Coghe

“Ik heb er alle begrip voor dat de kaart van de jeugd getrokken wordt, dat is zelfs noodzakelijk en ik vind dit uiteraard een zeer goede zaak, maar dat ze me zo dumpen, daar heb ik het zeer moeilijk mee. Zonder enige uitleg dan nog. Ik sta recht in mijn schoenen en kan overal mijn gezicht tonen. De geruchten die de ronde doen, zijn ronduit belachelijk. Ik ben met mijn zaak gestopt toen ik 70 was. Niet door faillissement, zoals de ronde doet. Ik ben in vereffening gegaan, de zaak werd overgenomen. Ik was in mijn politieke carrière 24 jaar schepen, 6 jaar in de OCMW-raad en in de lopende legislatuur in de oppositie. Al die verkiezingen was ik lijsttrekker, met uitzondering van de laatste verkiezingen toen ik lijstduwer was. Ik ben er nu nog niet uit wat ik ga doen. Zelf nog een lijst samenstellen of een vorm van samenwerking met een andere partij, we zien wel.”

“Geen beloften gedaan”

“Ik betreur de beslissing van Oscar”, repliceert Lieven Cobbaert. “Ik had hem graag nog aan boord gehad, want er was wel degelijk plaats voor hem op de lijst. Ik heb wel ergens begrip voor zijn reactie. Ik zal zeker geen steen gooien naar Oscar die voor onze partij een indrukwekkende staat van dienst heeft. Wat de OKL betreft, kan ik alleen maar kwijt dat de samenstelling voorgeschreven wordt in de statuten van Open VLD net om belangenvermenging te vermijden. De huidige lijst is het resultaat van het zoeken naar een werkbaar evenwicht en is geen keuze tegen iemand persoonlijk. Er werden ook vooraf geen beloftes gedaan. Aan niemand. Dat ontken ik ten stelligste. “

Françoise Mattheus gaf aan niet meer verkiesbaar te willen zijn wegens drukke beroepswerkzaamheden in het notariskantoor van haar echtgenoot en kan zich daardoor niet genoeg wijden aan haar politieke loopbaan.

(Rudi Ilegems)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.