Lichterveldse partijen staan nog nergens met lijsten

Modest Derho (83) koestert geen grote ambities meer. © Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Voor de Lichterveldse partijen is 14 oktober 2018 een datum in een erg verre toekomst. Uit een rondvraag blijkt dat de lijstvormingen voor de gemeenteraadsverkiezingen zich bij elke partij nog in een vroeg stadium bevinden.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

CD&V veroverde in 2012 elf van de negentien zetels in de gemeenteraad. Knap, al waren dat toch twee zetels minder dan in 2006. Maar de partij blijft de grootste van Lichtervelde en lijkt allerminst gehaast om de lijst voor 2018 samen te stellen. Pas in het voorjaar zouden de christendemocraten met namen naar buiten komen. Ook over het lijsttrekkerschap is nog niks beslist, al is de kans erg klein dat dat niet opnieuw Ria Pattyn wordt.

N-VA

Ook bij N-VA, dat in 2012 voor het eerst opkwam en meteen vier zetels wegkaapte, liggen ze nog niet wakker van de gemeenteraadsverkiezingen. Nieuwe namen zijn er nog niet en een lijsttrekker is er al helemaal niet. “Eigenlijk staat niemand te springen voor het lijsttrekkerschap”, geeft voorzitter Koenraad Coussée mee. De voorzitter is wél van plan mee te doen aan de verkiezingen en ambieert een zitje in de gemeenteraad. En wat met Brand Perneel, de ouderdomsdeken van de partij? “Hij zal waarschijnlijk wel op onze lijst staan, maar wellicht niet op een toppositie. Eerder ergens in het midden“, aldus nog Koenraad.

“Niemand staat te springen om onze lijst te trekken” – Koenraad Coussée, voorzitter N-VA

De enige van de drie traditionele Lichterveldse partijen die in 2006 geen verlies leed door de opkomst van N-VA, was SOMM. Met 15,44 procent tegenover 14,3 procent in 2006 ging SOMM zelfs vooruit. “We zijn momenteel de eerste discrete contacten aan het leggen“, aldus Johan Vandenbussche. Of hij opnieuw lijsttrekker wordt? “Daarover is nog niks beslist, al ben ik wel kandidaat.”

Open VLD

Tot slot is er ook nog Open VLD, dat zes jaar geleden niet langer de op één na sterkste partij was in Lichtervelde, maar de minst sterk vertegenwoordigde werd. Van 22,8 procent in 2006 naar 14,56 procent in 2012: Open VLD werd, samen met CD&V, het slachtoffer van de opkomst van N-VA. De enige twee verkozen kandidaten, Jeannique Windels en Tom Handsaeme, verlieten de gemeenteraad ondertussen al en werden vervangen door opvolgers Ole Tavernier en Modest Derho. “Ik zal alleen nog mee opkomen als we niet aan voldoende kandidaten geraken”, zegt Modest Derho (83). “Maar eigenlijk zou ik er het liefst mee stoppen.”

Ook Ole Tavernier, die zich ontfermt over de lijstvorming, ziet geen grote politieke toekomst meer weggelegd voor Derho. “Hij heeft zijn diensten bewezen“, klinkt het. “Maar senioren hebben zeker hun plaats op onze lijst. Al zie ik voor Modest eerder een rol als een van de lijstduwers weggelegd. Wie lijsttrekker wordt? Dat is nog niet beslist. Maar als ik een sterke lijst achter me krijg, dan wil ik daar zeker vol voor gaan.”