Leterme weerlegt beschuldigingen over ‘vriendjespolitiek’ en geldverkwisting bij IDEA

Redactie KW

Ex-premier Yves Leterme, sinds april 2014 secretaris-generaal van het Institute for Democracy en Electoral Assistance (IDEA) met hoofdzetel in Stockholm, ligt onder vuur.

Een ex-personeelslid doet in de Zweedse pers een boekje open over vriendjespolitiek en geldverspilling. Het verhaal staat dinsdag te lezen in Het Laatste Nieuws en De Morgen. In een reactie aan Knack.be weerlegt Leterme de beschuldigingen en ontkent hij dat de Zweedse regering een onderzoek heeft geopend.

Susan Wood, de stokebrand

Susan Wood werkte sinds oktober 2014 als communicatieverantwoordelijke voor IDEA, een intergouvernementeel kenniscentrum voor de organisatie van verkiezingen en democratieën. Ze werd in april aan de deur gezet. Volgens haar gebeurde dat omdat ze had geweigerd om een factuur van 26.000 euro goed te keuren van een Vlaamse consultant voor de lancering van een boek dat door IDEA wordt uitgegeven, “die amper iets heeft gepresteerd”.

In het Zweedse dagblad Dagens Nyheter beschuldigt Wood zowel IDEA als topman Yves Leterme van vriendjespolitiek en geldverspilling. Ze zegt dat de aangeworven consultant niet als beste uit de selectieprocedure kwam, maar dat Leterme de beslissing doorduwde.

“Het klopt niet dat de regering een onderzoek naar IDEA heeft geopend”

In een reactie aan Knack.be ontkent Leterme de beschuldigingen. Volgens hem werd Wood in april niet ontslagen, maar werd gewoon haar proefcontract niet verlengd omdat ze ondermaats presteerde. “Bovendien maakte zij zelf deel uit van het panel dat unaniem besliste om de consultant aan te nemen. Het finance en auditcomité, die wordt voorgezeten door een vertegenwoordiger van de Zweedse regering, heeft alles goedgekeurd. Het klopt dus ook niet – zoals in de pers nu verschijnt – dat de regering een onderzoek naar IDEA heeft geopend.”

Koert Debeuf en Marilyn Neven

Leterme bevestigt dat de aangeworven consultant Koert Debeuf is, voormalig medewerker van oud-premier Guy Verhofstadt, auteur van het boek ‘Inside The Arab Revolution’ en wonend in Caïro. Hij moet zich ontfermen over de lancering van een boek waarin 13 voormalige politieke wereldleiders praten over de overgang naar democratie in hun land.

Wood beschuldigt Leterme er ook van dat hij vrienden in dienst neemt. Het vroegere CD&V-boegbeeld bevestigt dat zijn recent aangenomen persoonlijke adviseur een kennis van hem is, maar ontkent dat ze daarom de job kreeg. Het gaat om Marilyn Neven, die eerder ook voor de intussen overleden oud-premier Jean-Luc Dehaene werkte. Leterme: “Haar aanstelling is door een jury goedgekeurd. Ze kreeg in januari de voorkeur op een Zweedse kandidaat, omdat die laatste pas in mei kon beginnen.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier