Ledschermen houden Ieperlingen uit hun slaap, maar verdwijnen uit straatbeeld

Het grote ledscherm op de Grote Markt van Ieper. (Foto TOGH)
Het grote ledscherm op de Grote Markt van Ieper. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

Volgens Iepers gemeenteraadslid Peter De Groote (CD&V) houden de grote ledschermen bewoners van het stadscentrum uit hun slaap. Blijkbaar waren er ook veel technische problemen met de dure schermen. Veel maakt het nu echter niet meer uit, want volgende week verdwijnen de ledschermen weer uit het straatbeeld.

Om de mensen te informeren over de coronamaatregelen plaatste stad Ieper in de belangrijkste winkelstraten ledschermen. Op de Grote Markt kwam er een groot scherm. Raadslid Peter De Groote vroeg op de gemeenteraad waarom sommige van die schermen op een parkeerplaats werden gezet en wat de huurprijs was. “Dikwijls gebeurde het dat de schermen niet werkten. Hoe komt het dat het zo lang moest duren voor ze weer in dienst waren. Wat het LED-scherm op de Markt betreft: kan hier een tijdsklok op worden gezet? Dit scherm heeft zeker een publicitaire meerwaarde overdag maar vanaf een bepaald uur is het vooral nefast voor een goede nachtrust. Hotels op de Grote Markt werden zelfs slechter gewaardeerd op Tripadvisor en Booking.com omdat gasten vonden dat er te veel licht was op hun kamer.”

Elektriciteit uitgetrokken

“Het was de bedoeling om in elke winkelstraat een scherm te plaatsen en dit te doen op de plaatsen met de minste hinder”, antwoordde schepen van Evenementen Diego Desmadryl. “De ene keer was dat op een parkeerplaats, de ander keer op het voetpad. Nooit ideaal maar er werd gezocht naar de plaatsen met minste hinder.”

De schermen kosten 3.300 euro per maand. De schepen gaf toe dat er wat problemen waren met de werking. “Dit werd telkens zo vlug mogelijk door gegeven aan de firma en indien mogelijk van op afstand opgelost. Meestal ging dit over elektriciteit die soms werd uitgetrokken. Ook verandering van netwerkaanbieder binnen de firma zorgde eventjes voor problemen. Na het wegnemen van de kerstverlichting waren er dan weer moeilijkheden door een overbelasting van het netwerk.”

zwart-witfoto’s

“Wat betreft de scherm op de grote markt kregen we ook de melding omtrent te felle verlichting tijdens de nacht”, aldus Desmadryl. “Om technische redenen blijkt het niet mogelijk zijn dit af te leggen en moet er constant wel iets draaien op het scherm. Eerst werd de sterkte wat verminderd, maar nu hebben we zwart-witfoto’s erop geplaatst. In ieder geval zullen de problemen binnenkort van de baan zijn want er werd beslist om de schermen weg te nemen. Dat zal wellicht volgende week gebeuren. Ik denk dat de mensen voldoende geïnformeerd zijn ondertussen.” (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.