Laura Cools siert Koekelaarse SP.A-lijst

Laura Cools in de Senaat, toen ze in het federaal jeugdparlement zetelde. Nu siert ze de Koekelaarse lijst van SP.A voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. © GF
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

De amper 21-jarige Laura Cools siert in oktober de lijst van SP.A Koekelare voor de gemeenteraadsverkiezingen. En dat doet ze niet gewoon om de lijst van burgemeester Patrick Lansens te vullen, maar wel met politieke ambities. “Alleen in het beleid kan je écht iets veranderen”, zegt de rechtenstudente, die helaas niet voor zichzelf zal kunnen stemmen…

Laura Cools (21) is de jongste dochter van bekende Koekelarenaars: mama Veerle Deketelaere is leerkracht Frans in het Sint-Martinusinstituut, terwijl papa Jan wijkagent is in Bovekerke en Koekelare. Ze heeft twee boers, Robbert en Lennert, en een zus Sara. Ze woont nog bij haar ouders in de Veldstraat. Studeren doet Laura aan de Gentse universiteit, waar ze het vierde jaar rechten volgt.

Hopen op goede plaats

De jonge Koekelaarse neemt straks deel aan de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober als kandidaat voor SP.A, de partij van burgemeester Patrick Lansens. En dat doet ze niet alleen om zieltjes te winnen bij de Koekelaarse jeugd. “Ik hoop echt wel op een goede plaats op de lijst”, klinkt het vastberaden. “Ik heb dan ook de ambitie om verkozen te worden. Als ik in de politiek stap, dan wil ik het meteen goed aanpakken. Ik zie dit dan ook als een eventuele start van een politieke carrière. Ik hecht enorm veel belang aan sociale waarden en gelijkheid. Het klinkt misschien naïef, maar ik wil écht minderbedeelden in de wereld helpen. En als je iets wil veranderen, dan moet je deel uitmaken van het beleid. Ik stap dus in de politiek vanuit een soort links activisme.”

Laura is dan wel een nieuwkomer in de politiek, een doetje is ze allerminst. In Gent stampte ze een debatvereniging uit de grond, die in parlementaire vorm debatteert over actuele thema’s. Daarnaast zetelde ze al in het federaal jeugdparlement als lid van de sociaal-democratische partij. “We formuleerden er uiteindelijk enkele wetsvoorstellen die effectief werden voorgelegd aan het parlement. Een week in het leven van een senator, zeg maar. En een stuk van mijn speech was te zien op het nieuws”, lacht Laura.

“Alleen in het beleid kan je écht iets veranderen”

Ook buiten de landsgrenzen is Laura actief. Zo mag ze in mei naar Washington in de Verenigde Staten, waar ze met enkele medestudenten de Gentse universiteit mag vertegenwoordigen op een internationale pleitwedstrijd. “Mijn droom is om ooit aan de slag te kunnen als diplomaat”, is ze ambitieus. “Maar ik ben nuchter: vanop de boerenbuiten geraak je niet snel op dat niveau.” (lacht)

In Koekelare wil Laura zich vooral inzetten voor de jongeren. “Ik wil de jeugd een stem geven in de gemeenteraad”, zegt ze. “Zo wil ik graag helpen meedenken over een oplossing voor het jeugdhuis. We vinden dat de jeugd een eigen plek moet krijgen en willen ons daar hard voor inzetten. Maar we willen vermijden dat het verleden zich herhaalt en daarom koppelen we er twee voorwaarden aan: een vaste structuur en een geschikte locatie. We zijn bereid om zelf een lokaal te huren voor de jeugd, maar dan moet er zich wel een opportuniteit voordoen qua locatie. Op dat vlak moeten we ook luisteren naar de stem van de buurtbewoners. Net om die reden bleek café Den Doedel geen geschikte locatie.”

Vrouwelijke premier

Van juli tot november verblijft de Koekelaarse in Hamilton in Nieuw-Zeeland, in het kader van haar rechtenstudies. Ze zal dus niet kunnen gaan stemmen op 14 oktober. “Het stond al vast dat ik naar Nieuw-Zeeland ging, lang voor ik besliste om in de politiek te stappen. De avonturier in mij wilde dat doen. Ik droomde al langer van Nieuw-Zeeland en nu deed de kans zich voor. Ze hebben daar een heel sterk mensenrechteninstituut. En ze hebben er een vrouwelijke premier; (lacht) ik ben dus wel nieuwsgierig naar hun beleid. Maar mocht ik verkozen raken, dan ben ik zeker op tijd terug. En tussendoor blijf ik campagne voeren, ook via sociale media”, besluit Laura Cools.