Laura Cools (23) is de nieuwe ondervoorzitter van de Jongsocialisten

Laura Cools is een klimaatactiviste en richtte mee Students for Climate op. © foto François Dvorak

Laura Cools (23) is de nieuwe ondervoorzitter van de Jongsocialisten. De Koekelaarse hoopt daarmee haar stempel te drukken op het beleid van de jongerenpartij, maar ook op die van de moederpartij. “We moeten erover waken dat SP.A zelf progressief genoeg is. En we moeten meer aanwezig zijn in universiteitsmiddens, want nu verliezen we te veel talent aan PVDA en Groen.”

Laura Cools (23) is de jongste dochter van Veerle Deketelaere en Jan Cools. Ze is de zus van Robbert, Lennert en Sara. Laura woont nog bij haar ouders thuis in de Veldstraat, maar wanneer we haar maandag bellen is ze in Straatsburg. “Ik ben hier als beleids- en communicatieadviseur met Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt. Deze job is een traineeship, een soort van betaalde stage voor pas afgestudeerden georganiseerd door de Europese Unie”, begin Laura die afgestudeerd is in de Rechten aan de Gentse Universiteit en zich gespecialiseerd heeft in mensenrechten en internationaal recht.

En nu is Laura dus ook zopas verkozen tot nationaal bestuurslid en ondervoorzitter van de Jongsocialisten. Een mooie taak erbij, want Laura is ook klimaatactiviste – zo was ze mede-oprichter van Studenst for Climate – en gemeenteraadslid in Koekelare voor SP.A. De Koekelaarse is zeer enthousiast over haar nieuwe functie. “Er waren twee voorrondes met debatten, speeches en een projectvoorstelling. Daarna kon er een week lang online gestemd worden en zo werd ik verkozen tot nationaal bestuurslid. Zaterdag werden de functies gestemd en ik had me kandidaat gesteld voor het ondervoorzitterschap. Ik geloof heel sterk in onze voorzitter, Jaro Verberck uit Brussel. Ik ben graag zijn running mate!”

Laura Cools met voorzitter Jaro Verberck.
Laura Cools met voorzitter Jaro Verberck.© gf

Dat ook het bestuur van SP.A met Connor Rousseau pas 27 jaar geworden een jonge voorzitter heeft, ziet Laura als een troef. “Al wil ik er wel zeker bij zeggen dat we met John Crombez ook een voorzitter hadden die openstond voor de jongeren. Nooit voelde ik me in de steek gelaten door hem of had ik het gevoel dat hij niet wou luisteren.”

Laura wil een nieuwe wind laten waaien bij de Jongsocialisten en hoopt dat die ook overwaait naar de moederpartij. “Ik ben nu mee het gezicht van de jongerenpartij en ik wil jongeren warm maken voor ons project. Ik wil me engageren, voor het klimaat, maar niet alleen voor het klimaat. Ik hoop dat we kunnen wegen op onze moederpartij. We moeten heel toegankelijk zijn voor jongeren en ook jongeren aanspreken. Ik ben student geweest in Gent en daar zijn we te weinig aanwezig in universiteitsmiddens. We verliezen talent aan PVDA en Groen. Daar moeten we werk van maken.”

En er staat nog iets bovenaan Laura’s lijstje: “We moeten erover waken dat SP.A zelf progressief genoeg is. Wij jongeren moeten op tafel slaan als er dingen zijn die de moederpartij beslist waar wij niet mee kunnen leven, zowel op gebied van klimaat als op vlak van migratie. Maar ook over andere zaken. Wij moeten trouw blijven aan onszelf en de kiezers niet achterna hollen”, besluit Laura strijdvaardig.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.