Kuurnenaar stelt vertrek naar Nicaragua uit na dodelijke rellen

Philip Vertriest © Foto BWB
Olaf Verhaeghe

Philip Vertriest, leerkracht en bezieler van een schoolproject voor kinderen uit arme wijken in het Centraal-Amerikaanse land Nicaragua, heeft zijn terugreis moeten uitstellen. De dodelijke rellen van de afgelopen dagen en de gespannen situatie nopen hem tot die beslissing.

Een drietal jaar geleden vertrok Kuurnenaar Philip Vertriest naar Nicaragua om er verschillende sociale projecten op poten te zetten. Zo zorgde hij er onder meer voor een scholenproject in de sloppenwijken van Léon. De voormalige schooldirecteur van Pienter was de voorbije dagen even terug in ons land, maar zijn terugkeer naar Nicaragua moet hij noodgedwongen uitstellen. De reden daarvoor zijn de aanhoudende gewelddadige protesten in het hele land.

Het is momenteel te gevaarlijk om terug te keren naar Nicaragua“, laat hij weten via Facebook. “De voorbije dagen vielen er al 25 doden. Daarom heb ik beslist af te wachten hoe het er evolueert. Ik sta voortdurend in contact met mensen ter plaatse en volgens hen heerst er pure chaos. Ook in Léon, ‘mijn’ stad, is de schade groot en zijn verschillende gebouwen in vlammen opgegaan.”

De Nicaraguanen protesteren tegen hervormingen in de sociale zekerheid die president Ortega wilde invoeren. Wat begon met vooral gepensioneerden evolueerde tot massale straatprotesten die hier en daar uitmondden in geweld. De betogers gooiden met stenen naar de ordediensten, de politie – en zelfs het leger – greep in. Volgens lokale mensenrechtenorganisaties vielen dus minstens 25 doden en honderden gewonden. De president zelf wil opnieuw praten over de wet en wil naar eigen zeggen vooral ‘dat er een einde komt aan de heersende terreur’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier