Kuurne krijgt schepen van Geluk en een vrouw extra in het college

De nieuwe bestuursploeg voor Kuurne met vooraan Els Verhagen (schepen vanaf 2022), Ann Messelier, Bram Deloof, burgemeester Francis Benoit en Johan Bossuyt. Achteraan staan Francis Watteeuw, Chris Delneste en Jan Deprez. © LOO
Olaf Verhaeghe

Met dezelfde mensen en dezelfde gedrevenheid. Zo omschrijft burgemeester Francis Benoit (CD&V) de ploeg voor de komende bestuursperiode 2019-2024. De huidige schepenen blijven aan boord, met grotendeels dezelfde bevoegdheden. 2022 kondigt zich echter wel aan als nieuw: Els Verhagen van Groen komt dan in de plaats van Johan Bossuyt. Opvallend: met Bram Deloof (N-VA) heeft de ezelsgemeente een schepen van Gezondheid en Geluk.

De bestaande coalitie van CD&V, SP.A/Groen en N-VA werd bij de gemeenteraadsverkiezingen met 18 van de 23 zetels beloond voor het gevoerde beleid van de voorbije zes jaar. Burgemeester Francis Benoit is dan ook blij dat de drie partijen elkaar opnieuw hebben gevonden. “We kiezen voor deze ruime meerderheid om ons project op lange termijn voort te zetten“, stelt hij. “De meeste mensen in het college kennen jullie al, met Els komt daar in 2022 een enthousiaste, geëngageerde vrouw bij. Ann was jarenlang de enige vrouw in ons college, daar komt dus binnenkort wel verandering in. Politiek Kuurne vervrouwelijkt en dat kunnen we alleen maar toejuichen.”

Els, dat is Els Verhagen. Als politieke nieuweling stond ze op plaats twee bij SP.A/Groen. “Ik haalde – op schepen Francis Watteeuw na – ook het hoogst aantal stemmen op onze lijst, dus was het logisch dat men naar mij keek om dat halve schepenambt binnen drie jaar in te vullen”, vertelt ze. “Ik werk op de sociale dienst van de Christelijke Mutualiteit, hier in Kuurne en kom daar dagelijks in contact met allerhande mensen. Het doet me deugd om te zien dat de bevoegdheden die ik krijg, nauw aansluiten bij mijn persoonlijke interesse. Het sociale karakter van de schepenportefeuille was voor mij doorslaggevend.”

Drie jaar Bossuyt

Els Verhagen vervangt in januari 2022 Johan Bossuyt als vijfde schepen. Niet hij, maar wel Bram Deloof speelt dus de eerste viool bij N-VA. Nochtans was Johan de voorbije zes jaar eerste schepen en had hij met Economie en Onderwijs enkele belangrijke bevoegdheden in handen. Een keuze voor jeugd? “Dit is een keuze die we binnen de partij, na lang beraad, gemaakt hebben”, klinkt het bij Bram. “We hebben beiden, elk op ons gebied, veel kunnen realiseren, maar we moesten nu eenmaal de knoop doorhakken.” Johans bevoegdheden schuiven in 2022 wel grotendeels door naar Bram, op die manier kon N-VA een aantal voor de partij belangrijke domeinen bij zich houden.

Gelukkige diertjes

Kuurne roept ook een aantal nieuwe beleidsdomeinen in het leven. Zo komt er een schepen voor Dierenwelzijn, wordt Francis Watteeuw met volle goesting ‘klimaatschepen’ en komt er een schepen van Gezondheid en Geluk. Wat dat laatste concreet inhoudt, moet nog verder worden uitgewerkt, maar zeker is dat de Kuurnenaar dankzij een aantal ingrepen beter in zijn vel moet zitten. “Mensen moeten hier goed en graag wonen”, klinkt het. “De druk op de maatschappij, op ons allemaal wordt almaar groter. Als gemeente willen we kijken op welke manier we de inwoners kunnen helpen om te onthaasten en tot rust te komen.”

De bevoegdheden op een rijtje

Francis Benoit, burgemeester, CD&V: Communicatie, Smart City en IT, Strategische projecten en beleid, Eurometropool, Cultuur, Jeugd, Bib en Erfgoed, Veiligheid en Algemeen Bestuur.

Ann Messelier, eerste schepen, CD&V: Openbare Ruimte en Vergroening, Patrimonium, Burgerzaken, Landbouw, Personeel en Feestelijkheden (vanaf 2022).

Bram Deloof, tweede schepen, N-VA: voorzitter bijzonder comité voor de sociale dienst, Gezondheid en Geluk, Integratie, Welzijn, Ouderenbeleid, Diversiteit en Armoedebeleid; vanaf 2022: Tewerkstelling, Lokale Economie, Dierenwelzijn, Internationale Samenwerking, Ruimtelijke Ordening Vergunningen, Kinderopvang, Welzijn, Integratie, Ouderenbeleid en Armoedebeleid.

Francis Watteeuw, derde schepen, SP.A/Groen: Mobiliteit, Openbare Werken, Milieu, Energie, Wonen (tot en met 2021), Noord-Zuid en Fair Trade (tot en met 2021).

Jan Deprez, vierde schepen, CD&V: Financiën, Sport, Onderwijs, Kerkfabrieken en Toerisme.

Johan Bossuyt, vijfde schepen tot en met 2021, N-VA: Feestelijkheden, Tewerkstelling, Lokale Economie, Sociale Economie, Dierenwelzijn, Internationale Samenwerking, RO Vergunningen en Kinderopvang.

Els Verhagen, vijfde schepen vanaf 2022, SP.A/Groen: vz bijzonder comité voor de sociale dienst, Gezondheid en Geluk, Diversiteit, Sociale Economie, Noord-Zuid en Fair Trade, Zorgbeleid, Wonen en DODS.

Chris Delneste, gemeenteraadsvoorzitter, CD&V: interne participatie gemeenteraad en adviesraden, gelijke kansen en burgerparticipatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier