Kuurne 2013/2018: bijna iedereen blijft op post

Behalve de raadszaal is er niet al te veel veranderd in Kuurne. Op de foto herkennen we de gemeenteraadsleden zoals die in januari 2013 de eed aflegden. Vooraan zitten Jan Deprez, Francis Watteeuw, toenmalig stadssecretaris Veronique Vanhoutte, Frans Ramon, Francis Benoit, Johan Bossuyt, Ann Messelier en Bram Deloof. Achteraan staan Johan Deylgat, Rik Bouckaert, Stijn Vanderbeke, Ann Dendauw-Van Ooteghem, André Vandenheede, Annelies Vandenbussche, Fanny Decock, Germain Vandesompele, Carl Vereecke, Johan Schietgat, Eric Lemey, Hilde Vanhauwaert, Bert Deroo, Charlotte Debeuf, Lander Dewaele en Chris Delneste. © a-BWB
Olaf Verhaeghe

De coalitievorming in 2012 mocht dan wel voor grote verrassingen zorgen, qua verloop in de Kuurnse gemeenteraad bleef het opvallend rustig. Met Charlotte Debeuf koos slechts één zetelend gemeenteraadslid er de voorbije zes jaar voor om haar zitje op te geven. “Ik ben wel oprecht blij dat een geëngageerde vrouw mijn plaats kwam innemen”, glimlacht Charlotte.

Kuurne 2013/2018: bijna iedereen blijft op post

We keren even terug in de tijd, vlak na de gemeenteraadsverkiezingen in 2012. Hoewel Lijst Burgemeester, de kartellijst van Open VLD’ers en onafhankelijken met zittend burgemeester Carl Vereecke, het grootst aantal zetels (8) binnenhaalt, belanden ze tegen de verwachtingen in toch op de oppositiebanken.

Francis Benoit bereikt met zijn CD&V (7 zetels) een akkoord met N-VA (5 zetels) en SP.A+Groen (3 zetels) en behaalt op die manier een stevige meerderheid. De ontgoocheling bij Lijst Burgemeester is groot. De fractie kiest meteen na de bekendmaking van het nieuw bestuur voor een nieuwe naam: Lijst Burgemeester wordt (H)Eerlijk Kuurne. Fractieleider Carl Vereecke zelf wordt zes jaar gedeputeerde bij de provincie West-Vlaanderen.

Naar OCMW

Francis Benoit trekt op de installatieraad voor het eerst de burgemeesterssjerp aan en krijgt CD&V-schepenen Jan Deprez en Ann Messelier naast zich. Ook Johan Bossuyt van N-VA wordt schepen, net als Francis Watteeuw en Frans Ramon namens SP.A+Groen. Bram Deloof (N-VA) neemt de functie van OCMW-voorzitter op zich en fungeert als toegevoegd schepen.

Nog voor de eerste zitting geven zes verkozenen aan niet te zetelen in de gemeenteraad, vijf onder hen verkiezen de OCMW-raad

Wat meteen opvalt bij die eerste gemeenteraad in januari 2013 is het aantal verkozen kandidaten dat zijn of haar mandaat niet opneemt. Nog voor de eerste zitting geven zes verkozenen aan niet te zetelen. Wijlen André Vandenbogaerde – in 2012 goed voor 430 naamstemmen – biedt zijn zitje spontaan aan en wil op die manier de jongeren lanceren. Vijf andere verkozenen, over de partijgrenzen heen, verkiezen de OCMW-raad.

Schepenwissel

Frans Ramon is een van de opvolgers die op die manier een zetel krijgt, hij wordt zoals gezegd zelfs meteen schepen. Vandaag is Frans de flegmatieke voorzitter van de gemeenteraad nadat hij begin 2016 als schepen wordt opgevolgd door Chris Delneste van CD&V. Even lijkt het erop dat Frans Ramon aan zijn laatste maanden op het politieke toneel bezig is. In oktober 2017 geeft hij immers aan niet langer op te komen voor Groen, maar in het voorjaar komt daar weer verandering in. De zestiger duwt op 14 oktober mee de progressieve kartellijst vanop de voorlaatste plaats.

Kuurne 2013/2018: bijna iedereen blijft op post

Eens iedereen zijn of haar plekje in de gemeenteraadszaal heeft gevonden, blijft iedereen ook zes jaar zitten. Op Charlotte Debeuf van N-VA na dan. Haar professionele bezigheden dwingen haar in november 2017 haar zitje door te geven. Kirsten Coucke, tot dan OCMW-raadslid, maakt de overstap naar de gemeenteraadszaal en zorgt ervoor dat de N-VA-fractie opnieuw volledig is. “Ik werk al even als zelfstandig HR-consultant en wilde me daar voor de volle 100 procent op focussen“, vertelt Charlotte een klein jaar na haar afscheid. “De combinatie met een politiek mandaat was in dat opzicht niet ideaal. Daarom mijn keuze.”

Positieve ervaring

“Uiteraard was ik graag ook als raadslid aan de slag gebleven, maar ik ben vooral dankbaar voor die vijf jaar dat ik mocht zetelen. Ik denk dat we met de meerderheid toch mogen terugkijken op een bestuursperiode waarin we samen heel wat hebben kunnen realiseren“, zegt Charlotte. “Het was voor mij alleszins een positieve ervaring om daar deel van uit te maken en ik denk dat ik toch een meerwaarde was. Zeker op thema’s als kinderopvang en armoedebestrijding heb ik toch mijn steentje kunnen bijdragen. Binnen de N-VA-fractie kon ik samen met Lander (Dewaele, red.) een jonge stem laten klinken.”

De Kuurnse gemeenteraad bestaat voornamelijk uit mannen. Het schepencollege telt met Ann Messelier zelfs maar één vrouw. “Dat klopt, maar ik vind dat er wel een goede wisselwerking is met de vrouwen. Een vrouwelijke blik op bepaalde dossiers is vaak essentieel. In dat opzicht ben ik blij dat een geëngageerde vrouw als Kirsten mijn plaats innam“, besluit Charlotte.