Kustburgemeesters maken balans op: “Veel mensen hebben de kust herontdekt”

Nadat de kust negatief in het nieuws kwam, was er duidelijk een terugval in het toerisme eind augustus. © belga
Hannes Hosten

Nu de zomer op zijn einde loopt, maakt ook de kust de balans op van het meest vreemde seizoen ooit. Beter dan vorige jaren was het zeker niet, maar voor de meeste kustburgemeesters viel de zomer toch nog beter uit dan verwacht. En ze leerden andere dingen appreciëren. “Het was back to basics.”

Deze vragen legden we voor aan de tien kustburgemeesters.

1. Was het een totale andere zomer dan anders? Beter of slechter?

Was het voor een kustburgemeester drukker of kalmer dan andere zomers?

Wat vond je het meest verrassend in de voorbije maanden?

Wat was de meest positieve ervaring?

Waren de maatregelen, achteraf bekeken, proportioneel?

Bram Degrieck, De Panne: “Ongeveer even goed als vorig jaar”

Bram Degrieck.
Bram Degrieck.© MVQ

“Op zich was het business as usual, behalve de zorgen rond corona. Er zijn veel activiteiten afgelast, maar de bezoekers hebben dat niet echt gemist. We evalueren de zomer positief. Ook economisch is het een heel aanvaardbaar seizoen geworden. Ongeveer gelijk als vorig jaar.”

“Het was kalmer op het vlak van evenementen, maar drukker qua zorgen en beslommeringen. Je moet de toestand constant monitoren en heel snel maatregelen nemen. We waren gelukkig goed voorbereid.”

“Grote miserie hebben wij niet gehad, maar het is frappant om te zien dat mensen op vakantie zich toch anders gedragen dan thuis en zich van niets aantrekken.”

“Het was mooi om zien dat je ondanks alles toch een relatief normale dag op het strand kon beleven. Met coronamaatregelen valt te leven, als je je manieren houdt.”

“We focusten sterk op de stranden, maar uiteindelijk bleken drukke straten de grote moeilijkheid. Wij waren wat strenger dan elders, maar dat is ons niet in ondank afgenomen. Mensen kwamen graag naar de Westkust omdat alles hier goed geregeld was.”

Marc Vandenbussche (Koksijde): “Relatief tevreden, maar kon nog beter”

Marc Vandenbussche.
Marc Vandenbussche.© MVO

“Geen evenementen, heel wat maatregelen moeten nemen, de politie die veel meer moet optreden… Het was zenuwslopend. En we werden opgejaagd door de coronabesmettingen. Na de incidenten aan de Oostkust werd opgeroepen om niet naar zee te komen en wij zaten met de gebakken peren. Gelukkig was er fantastisch weer. De winkels en de horeca zijn relatief tevreden, maar het kon beter.”

“Het was niet drukker, maar ik hield vaker mijn hart vast. Een zomer met corona wil ik nooit meer meemaken.”

“De besmetting bij Koksijde Yachting Club, waarna we 40 medewerkers moesten laten testen, en de fuif bij watersportclub SYCOD. Ik besloot om de bar tot 1 september te sluiten. Er zijn altijd mensen die er hun botten aan vagen.”

“Dat mensen er toch in slagen om er het beste van te maken. Ik heb veel tevreden families gezien, die genoten van het strand, de zee en de vrijheid. Het strand, dat blijft gegarandeerd pret. Veel mensen hebben de kust herontdekt als topbestemming.”

“Dat je alleen moest gaan winkelen, viel niet uit te leggen. Dat heeft zijn gevolgen gehad voor de winkels.”

Geert Vanden Broucke (Nieuwpoort): “Op het strand voelde je corona niet”

Geert Vanden Broucke.
Geert Vanden Broucke.© Isabelle Vanhassel

“Er waren geen activiteiten en dat zorgde voor een andere sfeer. Maar ook aangenaam. De terrasjes zaten vol en op het strand amuseerden de mensen zich. Daar voel je corona niet. Ik ben vooral blij dat er geen uitbraken waren. De horeca heeft goed gewerkt, kledingzaken minder. Uiteindelijk zijn we tevreden.”

“Je moest constant stand-by zijn. Ik heb mijn vakantie geannuleerd, want elke ochtend om 9 uur vergaderde de crisiscel. Het was even druk als anders, maar ik hoop dat zo’n zomer nooit meer terugkomt. Je kan niets plannen. En je moet onsympathieke beslissingen nemen. Niet plezant.”

“De incidenten aan de Oostkust vond ik het meest frappante. Bij ons bleef het rustig. Ook opvallend vond ik dat heel veel mensen zich voorbeeldig gedroegen.”

“Het weer was voor ons de grootste weldoener. Mensen konden genieten van strand en zee. Het was zoals vroeger: back to basics.”

“We maakten nooit eerder een coronacrisis mee. Niet alles was oké. Was die mondmaskerplicht wel overal nodig? Er waren heel weinig besmettingen bij ons, misschien wel net omdat we zo streng waren.”

Jean-Marie Dedecker (Middelkerke): “Onmacht tegen de virocratie”

“We moesten evenementen op een laag pitje zetten, personeelszaken regelen, heel wat maatregelen nemen, soms ook zinloze. Al die reglementitis… Soms de gekheid zelve. De opkomst was veel minder dan anders. Sommige handelaars hebben goed gewerkt, maar in totaliteit was het niet goed.”

“Voor mij was het drukker. Ook omdat we op minder medewerkers konden rekenen. Corona-ouderschapsverloven, thuiswerk… Het was een moeilijke tijd. We moesten ook veel extra kosten maken: tellers van het aantal mensen op de stranden, ontsmettingsmiddel… terwijl onze terrastaks gehalveerd is.”

“De gekke ingrepen. Mondmaskers op de zeedijk? We hebben de gezondste lucht van België! De onmacht tegen de virocratie. De machtsgreep van de virologen en de knieval van de politici.”

“Het gedrag van mensen heeft mij positief verrast. We hebben amper 11 coronaboetes uitgedeeld. Ik ben de mensen dankbaar dat ze de maatregelen naleefden, hoe onzinnig ze soms ook zijn.”

“Compleet disproportioneel. Mondmaskers, gestapo-handhaving, drones boven campings. Je moet nog leven hé!”

Bart Tommelein (Oostende): “Beter uitgevallen dan verwacht”

Bart Tommelein.
Bart Tommelein.© Belga

“Dit was een heel uitzonderlijke zomer. Maatregelen nemen, ons reservatiesysteem, extra mensen inzetten, grote evenementen schrappen… Toch is de zomer beter uitgevallen dan vooraf verwacht. We lieten zoveel mogelijk toeristen komen. De politie heeft daarvoor hard gewerkt.”

“Drukker dan anders. Er kwam tijd vrij doordat er geen evenementen plaatsvonden, maar het was veel drukker op vlak van veiligheid: constant evalueren en bijsturen.”

“Het meest akelige moment was toen de treinen niet vertrokken uit het station. Die eerste hete zomerdag was perfect verlopen, maar op het einde van de dag zie ik die hallucinante beelden. Ik zat net even op het strand met mijn gezin. De moed zonk me toen in de schoenen.”

“Dat we na drie weken al onze 5.000ste bezoeker mochten verwelkomen in het Ensorhuis. Een tweede opsteker was dat we deze zomer geen mobiliteitsproblemen kenden. Het was jaren anders.”

“De maatregelen waren goed overwogen en proportioneel. Ons registratiesysteem op de stranden werd voordien zwaar bekritiseerd, maar het heeft gewerkt.”

Steve Vandenberghe: “Moeilijkste maanden uit mijn carrière”

Steve Vandenberghe.
Steve Vandenberghe.© Davy Coghe

“Deze zomer was totaal anders. Er waren geen evenementen, dat maakt al een andere zomer. Mensen lopen op de toppen van hun tenen… Het was moeilijk op alle vlakken. Toch draaide het toerisme beter dan verwacht en hoor ik ook in de horeca dat veel mensen tevreden zijn.”

“Het was druk, hectisch zelfs. De moeilijkste maanden uit mijn carrière als burgemeester. Veel vragen die je moest beantwoorden… Mensen deden moeilijker dan anders.”

“Dat je niet voor iedereen goed kan doen. Niet iedereen heeft begrip voor de beslissingen die je neemt. Er zijn altijd twee kampen. Nochtans nemen wij alle beslissingen in eer en geweten. Ook voor ons is het allemaal de eerste keer.”

“De collegialiteit in het schepencollege. Anders werken we ook heel goed samen, maar dit keer hebben we nog een tandje of vier, vijf bij gestoken om voor alles een oplossing te vinden.”

“Daarover wil ik op dit moment niet debatteren. Alle maatregelen die genomen zijn, waren op dat moment de juiste. De geschiedenis zal uitmaken of we het bij het rechte eind hadden.”

Wilfried Vandaele (De Haan): “Brede steun voor onze maatregelen”

Wilfried Vandaele.
Wilfried Vandaele.© BELGA

“De coronasfeer is toch iets raars. Door een goede voorbereiding kwamen we nooit in de problemen. Zeker in de eerste helft van juli waren er een derde meer verblijfstoeristen dan vorig jaar, maar de horeca had het moeilijk.”

“We hadden geen evenementen, dus geen druk om overal aanwezig te zijn. Maar het coronavirus slorpt toch dagen én nachten op als je je job goed wil doen. Ik maakte me ook vreselijk kwaad op mensen die op een onbeschofte manier hun tweedeverblijftaks terugeisten omdat ze enkele maanden niet konden komen.”

“Wat me in positieve zin verraste, is het vele vrijwilligerswerk. Mensen die boodschappen doen voor ouderen, helpen met het inpakken en het ronddragen van mondmaskers voor onze inwoners…”

“De brede steun bij de inwoners voor de maatregelen. Onze politie deelde slechts acht mondmaskerboetes uit.”

“Een nieuwe lockdown in het hoogseizoen was het ergste wat kon gebeuren. En dat een ernstige uitbraak van het virus voor imagoschade zou zorgen op langere termijn. Vanuit die overtuiging vind ik dat wij gedaan hebben wat moest.”

Daphné Dumery (Blankenberge): “Vechtpartij had enorme impact”

Daphne Dumery.
Daphne Dumery.© BELGA

“Deze zomer was totaal anders. We moesten communiceren met de rem op. Van begin juli tot 8 augustus hadden we 30 procent minder toeristen. Wij zijn het gewoon om op massatoerisme te werken, maar nu ging het over beleving, de omgeving… Ook dat we het aantal aanwezigen moesten controleren.”

“Het was drukker. In de zomer neem ik anders wat vakantie, dit keer waren het wat snipperdagen. Het was constant bijsturen.”

“De vechtpartij op het strand had een enorme impact. Ik heb moeten smeken bij de hogere overheden om dit ernstig te nemen. Dan is het inzicht wel gekomen. We kregen hulp van jongeren uit Brussel om alles in het juiste perspectief te plaatsen, steun van de federale politie, de NMBS veranderde haar aanpak… Er is iets veranderd in goede zin.”

“De creativiteit van de handelaars om zich aan te passen en het besef dat dat nodig was om niet weer naar een lockdown te gaan.”

“In Blankenberge wel. Maar er was geen mondmaskerplicht op het hele grondgebied, enkel op de zeedijk en in drukke straten. Dat was haalbaar en werd opgevolgd.”

Dirk De fauw (Zeebrugge): “Meer volk dan andere jaren en gezellige sfeer”

Dirk De fauw.
Dirk De fauw.© Davy Coghe

“Het was een aparte zomer. Aan de kust zijn we het gewoon om bezoekers gastvrij te ontvangen. Het is dan niet evident om maatregelen te moeten nemen die zowel voor de inwoners als de bezoekers een aanpassing vragen. Maar het is een opluchting dat we geen grote golf van coronabesmettingen veroorzaakten.”

“Normaal gezien ben ik tijdens mijn vakantie moeilijk bereikbaar. Nu was dit anders. Ik was minder ver weg en bleef bereikbaar.”

“Voor het eerst stonden een aantal foodtrucks op de Zeedijk. Het enthousiasme van de uitbaters, maar ook van de inwoners van Zeebrugge, was hartverwarmend.”

“De vele positieve reacties die we kregen over de inspanningen van de hele sector en besturen om zoveel mogelijk mensen een aangename vakantie te bezorgen. In het bijzonder hoor ik van de handelaars veel positieve geluiden. Meer volk dan andere jaren en een gezellige sfeer.”

“De beslissingen werden genomen met de informatie die op dat moment voorhanden was. Veel mensen hebben hard gewerkt om de zomer aan de kust coronaproof te laten verlopen.”

Leopold Lippens (Knokke-Heist): “Bij ons zijn er nooit slechte zomers”

“Wij zijn het gewoon om zulke zomers te hebben. Anders is er veel volk in augustus en iets minder in juli, dit jaar waren er wat meer mensen in juli en is het in augustus zoals anders, met enkele uitzonderlijke dagen door de hittegolf. Alles samen is de opkomst ongeveer gelijklopend. Dit is een normale zomer in abnormale tijden. Het is vreemd om iedereen met een mondmasker te zien, afstand te houden op restaurant… Maar eigenlijk loopt alles normaal. Bij ons zijn er nooit slechte zomers.”

“Ik vond het niet drukker of kalmer dan andere jaren, maar anders. Het was… eigenaardig.”

“Het meest opvallende vond ik de angst voor de pandemie bij de mensen. Die was duidelijk voelbaar, bij bewoners en bij toeristen.”

“Onze politie heeft formidabel werk geleverd. Het was heel moeilijk, veel maatregelen waren erg moeilijk te handhaven.”

“Ik ben uiteraard geen specialist op dat vlak. Maar ik denk dat de mensen die over de maatregelen beslist hebben, dat in eer en geweten hebben gedaan. Pas later zullen we zien of de genomen maatregelen de juiste waren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.