Kurt Vanryckeghem wordt parlementslid: “Naar Brussel met rugzak vol ervaring”

Waregems Burgemeester is heel tevreden met zijn zetel in het Vlaams Parlement. "West-Vlaanderen heeft dit verdiend." (foto XC)
Redactie KW

In 2014 is het Kurt Vanryckeghem net niet gelukt om een zetel te bemachtigen voor CD&V in het Vlaams Parlement, maar deze verkiezingen is het raak. Met 15.135 voorkeurstemmen staat hij binnen de partij als vierde verkozene op de lijst.

“Vorige keer heb ik er net naast gegrepen. Het systeem van de lijststemmen heeft mij toen genekt”, legt de burgemeester uit. Hij vertelde in 2014 dat hij het kiessysteem achterhaald vond. Een andere kandidate sprong toen over zijn 18.800 voorkeurstemmen toen er nog 9.000 lijststemmen toegevoegd moesten worden.

Als traditionele partijen zullen we ons nu moeten bezinnen

Bij de verkiezingen van zondag moest hij in het Waregemse resultaat enkel minister van Onderwijs Hilde Crevits laten voorgaan wat voorkeurstemmen betreft. “Dat is plezant in mijn derde termijn als burgemeester. Ik denk dat ik nu nog beter naar Brussel kan, met een rugzak ervaring op het lokale niveau. Ik zou mijn kandidatuur niet gesteld hebben in mijn eerste termijn als burgemeester. Ik heb me voor deze verkiezingen bewust ook op Vlaamse lijst gezet, niet op de federale lijst. De Vlaamse lijst sluit dichter aan bij de lokale bevoegdheden zoals milieu, klimaat, mobiliteit, verkeer…”

Geen ivoren toren

De burgemeester ziet de eerste plaats van CD&V van de gemeente als een weerspiegeling van het resultaat ze behaalden bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober vorig jaar. Het is volgens hem ook een bevestiging van de goede bestuursploeg die ze vormen, waarbij alle neuzen in dezelfde richting staan.

Burgemeester Vanryckeghem zal beide mandaten combineren. En dat vindt hij zijn goed recht. Op de opmerking dat het vast goed moet verdienen zo, heeft hij zijn antwoord klaar: “Nee, mijn wedde van burgemeester wordt gehalveerd.” Of het hem zal lukken en of hij de tijd ervoor zal hebben, antwoordt hij ietwat gepikeerd: “Bart Dewever is burgemeester, partijvoorzitter en Vlaams Parlementslid en daar worden nooit vragen bij gesteld. Maar bij de cumul van een burgemeester worden er plots vragen gesteld. Iedereen cumuleert, en ik sta er ook voor volledig achter. Als je die cumul zou afschaffen dan zal je alleen mensen overhouden die in een ivoren toren zitten in Brussel. Je gaat het daar toch niet overlaten aan advocaten en politicologen die geen voeling hebben met wat er leeft tussen de mensen? Als burgemeester staan we er middenin. En het signaal is gegeven: het is net dat waar Brussel nood aan heeft.”

Signaal van kiezer

De burgemeester had de opmars van extreem rechts wel zien aankomen maar niet in die mate. “Er waren al debatten in de middelbare scholen en hogescholen waar het resultaat van Vlaams Belang serieus steeg. Ik denk dat dat een signaal is dat we niet mogen negeren. We zullen ons toch als traditionele partijen moeten bezinnen”, meent hij. “Hoe zullen we een antwoord bieden aan die massa kiezers van Vlaams Belang?”

Zelf is hij bijzonder tevreden dat Waregem terug een stem heeft in Brussel. “Waregem niet alleen, maar bij uitbreiding de ruime regio”, vult hij aan. “Het is al een hele tijd geleden, van de tijd van wijlen Chris Vandenbroecke ongeveer 15 jaar geleden, dat Waregem nog een parlementslid had. Dus ik denk dat we nu met de oranje kleurende hoek van West-Vlaanderen wel een plaats in Brussel verdiend hebben.” (Xander Cottens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier