Kurt Vanryckeghem wil doorgaan op zelfde elan in Waregem: “Hopen op zelfde positieve sfeer”

Vooraan de schepenen Joost Kerkhove, Philip Himpe, Kristof Chanterie, Rik Soens, Kurt Vanryckeghem (burgemeester), Guido de Langhe (algemeen directeur), Jo Neirynck, Pietro Iacopucci en Maria Polfliet. Middenste rij: Kim Deplancke, Margot Desmet, Charka Dewaele, Marc Vercruysse, Elise Deprez, Bart Kindt, Jan De Graeve, Sven Goethals, Kathleen Ravelingien, Jules Godefroid, Henri Destoop en An Vanheusden. Achteraan: Inge Vandevelde, Marijke Vanlauwe, Hilde Malfait, Michiel Vandewalle, Sophie Demeulenaere, Xavier Wyckhuyse, Maxim Laporte, Geert Deroose, Nancy Vandenabeele, Patrick Desmet, Patrick Balcaen en Tom Demunter. Ontbreekt op de foto: Guy Van den Eynde. © HDV
Redactie KW

De nieuwe gemeenteraad van Waregem is geïnstalleerd. Dat gebeurde woensdagavond al. Burgemeester Vanryckeghem kan met zijn CD&V-meerderheid comfortabel voort besturen. Voor de installatie van de gemeenteraad kwam veel publiek opdagen. Vooral ook familieleden van nieuwe raadsleden.

De belangrijkste activiteit op zo’n installatievergadering is natuurlijk de eedaflegging van de raadsleden en de schepenen. En de aanduiding van wie zetelt in de politieraad en in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Op één na legden alle raadsleden en schepenen de eed af met de woorden: “Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen.” Elk lid werd nadien samen met de burgemeester op foto vereeuwigd. Guy Van Den Eynde zal de eed later afleggen, omdat hij tijdens de installatievergadering niet aanwezig was.

Iedereen mag straks dezelfde tekst opzeggen, oefen alvast maar

“Ik hoop dat deze raad in een even goede als positieve sfeer zal verlopen als in de vorige bestuursperiode, maar daar twijfel ik niet aan,” zei burgemeester Vanryckeghem. Er kon ook een grapje af: “Iedereen mag zo dadelijk dezelfde tekst opzeggen. Begin alvast maar te oefenen.” De burgemeester is in principe voorzitter van de gemeenteraad en van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn. Hij legde eerder al bij de gouverneur de eed af als burgemeester. Nu was het tijd om de schepenen hun eed te laten afleggen.

Met zo’n 6.866 stemmen blijft Kurt Vanryckeghem (CD&V) burgemeester. In volgorde van het aantal voorkeursstemmen worden volgende verkozenen schepenen: Rik Soens (3.095), Jo Neirynck (2.564), Kristof Chanterie (2.415), Pietro Iacopucci (2.020), Philip Himpe (1.746), Maria Polfliet (1.514) en Joost Kerkhove (1.513).

Politieraad

De verkiezingen van de negen leden van de politieraad worden in besloten zitting verkozen door alle raadsleden. Elise Deprez en Maxime Laporte tellen de stemmen aangezien zij niet zijn voorgedragen voor de politieraad. Zij adviseren als jongverkozenen de burgemeester. Na een klein halfuur was de samenstelling van de politieraad bekend: voor CD&V zetelen Margot De smet, Henri Destoop, Bart Kindt, Marc Vercruysse, Jules Godefroid en Sven Goethals. Voor het kartel N-VA-Open VLD zijn dat Xavier Wyckhuyse en Michiel Vandewalle. Voor Groen is dit Hilde Malfait.

De eerste gemeenteraadsbijeenkomst werd afgesloten met een receptie. In een gemoedelijke sfeer werd nog wat gezellig nagepraat. Het is duidelijk: deze ploeg is klaar om zich weer zes jaar lang in te zetten voor de inwoners. (BC)

De raad

De Waregemse raad telt 33 raadsleden. N-VA/Open VLD heeft 7 zetels. Het zijn Sophie Demeulenaere, Geert Deroose, Maxim Laporte, Nancy Vandenabeele, Guy Van Den Eynde, Michiel Vandewalle en Xavier Wyckhuyse. Groen heeft er drie: Hilde Malfait, Inge Vandevelde en Marij Vanlauwe. Patrick Balcaen en Patrick Desmet zetelen voor Vlaams Belang. SP.A heeft één zetel die van kopman Tom Demunter. CD&V heeft 20 zetels en dus een bijzonder ruime meerderheid. Voorzitter van het Bijzonder Sociaal Comité is schepen Joost Kerkhove. (BC)

Geen Mario Verhellen meer

CD&V behaalde 51,2 procent van de stemmen (verlies van 4,5 procent). Het kartel N-VA/Open VLD kreeg 21,5 procent van de stemmen. Groen steeg van 6,4 naar 12 procent, Vlaams Belang van 4,6 naar 8,7 procent en SP.A verloor 2 procent van de stemmen en eindigde met 6,6 procent.

CD&V behoudt de absolute meerderheid met twintig zetels, maar moest wel een klein verlies van twee zetels incasseren. SP.A (één zetel) en de N-VA/Open VLD-fractie (zeven zetels) verliezen elk een zetel in vergelijking met de vorige legislatuur. Groen en Vlaams Belang zijn de grootste stijgers met respectievelijk drie en twee zetels, beiden kregen er twee zetels bij.

De nieuwe bestuursploeg gaat verder zonder CD&V-schepenen Chantal Coussement en Peter Desmet. Zij beslisten eerder plaats te maken voor anderen. SP.A neemt afscheid van Mario Verhellen na een teleurstellende verkiezingsuitslag. Els Deroose zal haar mandaat niet opnemen omdat zij de zus is van Geert Deroose. Een mogelijke opvolgster is Nancy Vandenberghe. (BC)

Michiel Vandewalle met zijn fiere ouders Kristof en Karijn.
Michiel Vandewalle met zijn fiere ouders Kristof en Karijn.© HDV

Michiel Vandewalle brengt ouders mee

Michiel Vandewalle (29), die zijn jeugd doorbracht op de Anzegemse Heirweg, popelt om samen met zijn fractie vanuit de oppositie te kunnen wegen op het beleid. De N-VA’er was vroeger klasverantwoordelijke en zat in de leerlingenraad. Michiel werd praeses van Kulak en Moeder Waregemse. De muziekliefhebber is bestuurslid van JCI, een internationaal netwerk voor persoonlijke ontwikkeling van jonge ondernemers. Als zelfstandige is hij bezig met energiemetingen bij grote bedrijven, ecologische motorisatie van tankwagens en maakt hij met twee vrienden softwarepakketten voor zelfstandigen. De jongeman bracht zijn ouders mee, die zijn eedaflegging met trots volgden. (BC)