Kurt Ravyts (Vlaams Belang) niet van stuk gebracht door poederbrief

Kurt Ravyts. © Davy Coghe
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Vlaams Belang-Kamerlid Kurt Ravyts laat zich niet afschrikken door de poederbrief die vorige week bij hem thuis in de bus viel. “Koren op de molen van onze partij”, meent hij zelfs. Uiteindelijk bleek de envelop slechts zand te bevatten.

Kurt Ravyts (52) is een van de acht Kamerleden die vorige week woensdag een verdachte poederbrief ontvingen. Hij maakte die zelf niet open. “Ik was ‘s middags immers al op de hoogte dat er zo’n brief was aangekomen bij mijn collega Katleen Bury en er dus mogelijk ook bij mij eentje op komst was”, zegt hij. Volgens Ravyts bleek het om zand te gaan. “Het goedje was dus niet kwaadaardig, maar ik neem er akte van dat mijn politieke tegenstrevers zich tot dergelijke praktijken verlagen. Blijkbaar zijn er individuen die echt niet kunnen leven met de evolutie, dat ons gedachtegoed bij steeds meer mensen ingang vindt. Net zoals de wanpraktijken bij de Black Lives Matter-manifestatie in Brussel, is dit koren op de molen van Vlaams Belang. Het speelt ons allemaal in de kaart”, aldus Ravyts, die naar eigen zeggen ook heel wat steunbetuigingen kreeg na het voorval met de poederbrief. “Zo’n machtsontplooiing in je straat; in een klein dorpje als Zuienkerke maakt dat heel wat los. Er was veel ergernis en onbegrip, iedereen keurde de actie af. Mijn vrouw is die nacht overigens niet kunnen gaan werken: de veiligheidsprocedure schrijft in het geval van zo’n poederbrief voor om thuis in quarantaine te blijven, tot er uitsluitsel is over het poeder”, zegt hij.

Zelf heeft Ravyts er zijn slaap niet voor gelaten. “Maar ergens vind ik het wel verontrustend, omdat je niet weet waar zoiets eindigt. Het is de eerste keer in mijn carrière dat ik met een dergelijk fenomeen te maken krijg en het zegt toch wel iets over de groeiende polarisatie in de politiek.”

Ravyts voelt zich overigens niet persoonlijk geviseerd. “Ik heb daar geen enkele indicatie voor. Al vond ik het wel wat vreemd dat Kamerlid en Kortrijkzaan Wouter Vermeersch geen brief kreeg: hij komt meer in de media dan ik”, lacht hij.

Kurt Ravyts is ervan overtuigd dat zijn partij een monsterscore haalt als er in het najaar nieuwe verkiezingen zouden komen. “We zijn een cultpartij geworden, zeg maar ‘de Joy Division’ van de Vlaamse politiek. Bij jongeren is het tegenwoordig helemaal ‘in’ om openlijk voor Vlaams Belang op te komen”, klinkt het.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.