Kurt Grymonprez neemt gedwongen ontslag als schepen in Izegem

Kurt Grymonprez neemt gedwongen ontslag als schepen in Izegem. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Kurt Grymonprez (SP.A) heeft ontslag genomen als schepen van Izegem. De bekende Izegemse politicus heeft de deontologische code van lokale mandatarissen niet gerespecteerd en houdt de eer aan zichzelf. Hij zou stadsdiensten gevraagd hebben om een partij aangekochte stenen bij hem thuis af te leveren, maar dat werk werd nooit uitgevoerd. Meteen komt er ook een einde aan een 23 jaar lange carrière in de Izegemse politiek.

De voorbije dagen rijpte er een politieke bom in Izegem. Schepen Kurt Grymonprez (SP.A) nam maandagavond ontslag als schepen en gemeenteraadslid van de stad Izegem. “Kurt nam deze zware beslissing in het belang van ons stadsbestuur, omdat er aanwijzingen zijn dat hij recent de deontologische code van lokale mandatarissen niet heeft gerespecteerd”, legt burgemeester Bert Maertens (N-VA) uit. “Het is in elk geval positief dat de schepen zijn politieke verantwoordelijkheid neemt, zodat de goede werking van het stadsbestuur en de stadsdiensten gegarandeerd blijft.”

Kurt Grymonprez, die onder meer schepen van openbare werken is, heeft enkele stadsambtenaren gevraagd of de technische diensten van de stad een partij stenen – die hij bij een Izegemse tennisclub heeft aangekocht – bij hem thuis kon afleveren. Dat werk werd echter nooit uitgevoerd, maar de stadssecretaris Anton Jacobus stelde wel een onderzoek in.

Geen gevolgen voor meerderheid

Toch betreurt Bert Maertens het vertrek van Kurt Grymonprez. “We verliezen een bekwame collega en een fijn mens. Maar dit is de enige juiste beslissing. Pakweg dertig jaar geleden zou een dergelijk verhaal nog door de beugel gekund hebben in het politieke landschap, maar nu is dit ‘not done’. We hebben bij de start van deze legislatuur, in januari 2013, een deontologische code van lokale mandatarissen getekend en die moet ten allen tijde gerespecteerd worden. En zeker door de leden van het schepencollege.”

Ik neem ook ontslag als voorzitter van SP.A Izegem en trek me volledig terug uit het actieve politieke leven

Bert Maertens benadrukt dat het vertrek van Kurt Grymonprez geen gevolgen heeft voor de coalitie tussen N-VA en SP.A “We zullen het komende komende anderhalf jaar de rest van ons ambitieus meerjarenproject verder uitvoeren zoals gepland.”

Op de gemeenteraad van dinsdag 30 mei zal Kurt Grymonprez vervangen worden als schepen. Marc Vanlerberghe (SP.A) doet opnieuw zijn intrede in het schepencollege, Julie Vandewatere (23) wordt het nieuwe gemeenteraadslid.

Verkeerde communicatie

Kurt Grymonprez (48) zelf reageert ontgoocheld op de gebeurtenissen. “Het gaat om een misverstand in communicatie naar enkele leden van het stadspersoneel”, legt hij uit. “Mijn woorden zijn verkeerd geïnterpreteerd. Maar ik wil absoluut vermijden dat dit een welles-nietes-spelletje wordt. Deontologie is belangrijk en zeker in de politiek, al is het daar constant dansen op een fijne koord. Daarom hou ik de eer aan mezelf en wil ik zo de rust binnen de coalitie bewaren. Voor alle duidelijkheid: ik heb geen misdrijf gepleegd, hé.”

Voor alle duidelijkheid: ik heb geen misdrijf gepleegd, hé

Kurt Grymonprez is al 23 actief in de lokale politiek. “Eerst negen jaar als OCMW-raadslid, daarna drie jaar als OCMW-voorzitter en nu al tien jaar als schepen. Het is een substantieel deel van mijn leven, daarom is het ook zo’n zware beslissing. Maar ik denk aan het hoger belang en wil de dynamiek tussen N-VA en SP.A niet in het gedrang brengen. Ik ben ook niet over één nacht ijs gegaan en heb deze beslissing uitvoerig besproken met mijn gezin, mijn partij en de andere leden van het schepencollege. Ik heb altijd aan politiek gedaan uit een zeker idealisme, maar tegelijk zorgde het ook voor een deel van mijn inkomen. Dat valt nu weg, maar dat is niet van belang. Ik wil ook mijn gezondheid niet op het spel zetten, want aanblijven betekent dat ik maanden in het oog van een felle storm zou staan.

Toch zal de man de politiek missen. “Ik neem ook ontslag als voorzitter van SP.A Izegem en trek me voorlopig helemaal terug uit de partij. Ik bekijk later wel of ik nog terugkeer als bestuurslid. Tijd brengt raad. Maar het actieve politieke leven is definitief afgesloten. Ik zal nooit meer op een lijst van SP.A prijken.

Vanaf volgend schooljaar gaat Kurt Grymonprez opnieuw fulltime aan de slag als technisch-theoretisch leerkracht aan het PTI in Kortrijk. . Tot de aanstelling van een nieuwe schepen zal het huidige schepencollege zijn bevoegdheden tijdelijk overnemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier