Kruispunt Oude Barriere in Kaaskerke wordt volledig afgesloten voor asfalteringswerken

Redactie KW

De werken aan de Hoge Brug die voor lange files zorgden in Diksmuide zijn nog maar afgelopen en er worden al nieuwe werken aangekondigd. Midden oktober beginnen werken op het kruispunt Oude Barriere in Kaaskerke.

Tijdens de Diksmuidse gemeenteraad van maandag 22 september vroeg Katleen Winne (Idee2006) uitleg over hinder die de wegenwerken aan de Hoge Brug vorige week hebben veroorzaakt. “Ik weet niet of die werken een verrassingsact waren”, zei ze. “Het heeft alvast zijn impact niet gemist. Ellenlange files, frustraties en een groot economisch verlies. Alle begrip voor de noodzaak van de uitvoering van de wegenwerken. Als het bestuur echter beter zou anticiperen, zou de burger beter kunnen participeren in een vlottere duurzame mobiliteit. Organisatie, coördinatie, informatie en communicatie kunnen ons inziens beter.”

“Begin juli 2014 kreeg de stad de melding binnen van het feit dat de Vlaamse overheid structurele werken wilde laten uitvoeren aan het wegdek van de IJzerlaan ter hoogte van de Hoge Brug”, aldus schepen Kurt Vanlerberghe (SP.A-Open). “Door scheurvorming moest de weg hersteld worden tot op de fundering. Begin september kregen we bericht dat de werken op 15 september zouden starten. Op 3 september vroeg de stafmedewerker communicatie van de stad aan de districtchef van AWV wanneer de aankondigingsborden zouden geplaatst worden door de aannemer. Diezelfde dag kregen we de melding dat bij dergelijke onderhoudswerken er geen vooraankondigingsborden voorzien worden.”

De stad heeft daarop de werken aangekondigd, o.a. met berichten op Facebook en op de website van de stad. “Op 12 september hebben we in de aanpalende straten een aanvullende bewonersbrief gepost”, voegde Kurt Vanlerberghe er nog aan toe. “Omdat de brief die de aannemer had gebust, meer vragen dan antwoorden opriep.”

De schepen merkte op dat het allerminst de taak was van de stad om de werken te coördineren. “Toch namen zowel de communicatiedienst als de technische dienst herhaaldelijk contact op met AWV, met de politie en de aannemer om info in te winnen”, zei Kurt Vanlerberghe. “In de signalisatievergunning werd nochtans uitdrukkelijk opgenomen dat het de aannemer was die diende te informeren. Bovendien schakelde de stad de politie in om het verkeer te sturen, omdat de verkeerslichten van de aannemer niet dynamisch waren en in de twee richtingen dezelfde doorrijtijden werden gehanteerd. Hierdoor gebeurde het dat de file aan de kant Kaaskerke zeer beperkt was, terwijl de file aan de kant van de stad ellenlang was.”

Intussen kondigen zich al nieuwe wegenwerken aan. Midden oktober start de firma Aswebo werken aan het kruispunt Oude Barriere in Kaaskerk. “Het kruispunt wordt heringericht in 3 fasen”, zegt Kurt Vanlerberghe. “Er zal aanvankelijk gedurende 2 weken gewerkt worden met een verkeerslichtenregeling. Maar omdat het kruispunt opnieuw geasfalteerd moet worden, zal het gedurende enkele dagen volledig worden afgesloten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.