Kristof Pillaert (N-VA) : “Fietstunnel onder Roeselaarse ring had er al kunnen liggen”

Het dwarsen van de Rijksweg blijft voor fietsers voorlopig een heikele onderneming. De komst van een fietstunnel is nog lang niet zeker. © Foto JD
Redactie KW

Dinsdagavond kwam de gemeenteraad van Hooglede opnieuw samen. Oppositieraadslid Kristof Pillaert (N-VA) laakte de lijdensweg in het dossier van de fietstunnel onder de R32, ter hoogte van het kruispunt met de Beverenstraat-Honzebrouckstraat. Volgens hem had die tunnel er al kunnen liggen.

“Op 6 december 2013 ging in een intergemeentelijke commissie iedereen akkoord met de komst van een fietstunnel”, schetste Kristof Pillaert. “Daarvoor werd een budget van 1,5 miljoen euro voorzien. Maar in april 2014 vroeg het gemeentebestuur plots een bijkomende verkeerstelling. Door die besluiteloosheid voerde het Agentschap Wegen en Verkeer dat budget af van de lijst voor het meerjarenplan en voorzag zodoende 10 miljoen euro voor de bouw van een nieuw verkeerscomplex aan het nieuwe AZ Delta in Rumbeke. De fietstunnel kon ondertussen al aangelegd zijn, om het even op welke manier het bovenliggend kruispunt aangepakt zal worden.”

Schepen Rik Vanwildemeersch (CD&V) beklemtoonde dat de bijkomende tellingen er dienen te komen omdat de hele site onderschat wordt. “Zo vraagt een nieuwe verkaveling van 1000 huizen een ontsluiting op de Roeselaarse ring. Ook Deceuninck NV wil ontsluiten op de Ring. Het AWV gaf prioriteit aan AZ Delta. Ondertussen liggen vier scenario’s op tafel, met onder andere een voor ons totaal nieuw en moeilijk aanvaardbaar alternatief: een met verkeerslichten geregeld kruispunt zonder fietstunnel. We zullen gezamenlijk onze krachten moeten bundelen om te blijven ijveren voor de komst van die fietstunnel.”

Als voorlopige tussenoplossing zullen eerstdaags, als de weersomstandigheden het toelaten, ter hoogte van het kruispunt in beide rijrichtingen de twee rijstroken tot één herleid worden, maar ook die beslissing van het AWV leverde naar verkeersveiligheid toe heel wat discussie op in de gemeenteraad.

(JD)

Meer gemeenteraadsnieuws in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare, van vrijdag 20 november 2015.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.