Kris Declercq wordt op 1 maart de nieuwe burgemeester van Roeselare

Bij de ondertekening van het akkoord deze morgen : vlnr. Dirk Lievens, Kris Declercq met achter zich CD&V-voorzitter Jannick De Poorter, Stefaan Van Coillie, Ria Vanzieleghem, en Luc Martens met achter zich de schepenen José Debels, Nathalie Muylle en Geert Depondt. © Stefaan Beel
Jos Remaut

De kogel is door de kerk : vandaag bekrachtigt het Roeselaarse CD&V-partijbestuur het akkoord waarbij Kris Declercq (43) per 1 maart Luc Martens opvolgt als burgemeester. De wissel was al aangekondigd, maar het had toch nog wel wat voeten in de aarde eer alles rond was, want tegelijk moest er ook een nieuwe schepen én een nieuwe gemeenteraadsvoorzitter komen.

Luc Martens, die in 2005 burgemeester van Roeselare werd nadat hij geen Vlaams minister meer kon zijn, had altijd gezegd dat hij zich voor zijn 70ste verjaardag, in april, zou laten aflossen als burgemeester. Die opvolgingskwestie was niet zo evident, want er waren drie valabele schepenen kandidaat, elk uit een verschillende stand : naast Kris (middengroepen) waren dat nog Nathalie Muylle (landbouwvleugel) en Griet Coppé (ACW, nu beweging.net). Maar deze bekleden momenteel allebei een parlementair mandaat, Kris Declercq niet.

Kris Declercq, de nieuwe burgemeester van Roeselare.
Kris Declercq, de nieuwe burgemeester van Roeselare.© STEFAAN BEEL

Kris Declercq, die vrijgezel is en in het stadscentrum woont, werd in Oostende geboren als zoon van Jacques Declercq en Lieve Vandenberghe. Hij heeft nog één broer en een zus. Zijn middelbaar volgde hij aan het Klein Seminarie in Roeselare, daarna ging hij rechten studeren in Leuven. Hij behaalde nadien ook het diploma Master of Law, specialisatie internationaal handelsrecht en grondwettelijk recht, aan de University of Stellenbosch (Zuid-Afrika) en internationale betrekkingen aan de KU Leuven.

Hij ging in 1998 als advocaat aan de slag en werkte o.m. op het bureau van Carl De Keukelaere, maar bouwde zich ook een loopbaan uit op ministeriële kabinetten. Zo was hij onder meer adjunct-kabinetschef bij Yves Leterme. Hij is al geruime tijd actief binnen de Roeselaarse CD&V, waar hij nog voorzitter is van geweest, en is schepen sinds 2007.

Bart Wenes nieuwe schepen

Bart Wenes
Bart Wenes© STEFAAN BEEL

Nu Kris doorschuift naar de burgemeestersstoel, komt zijn zitje als schepen vrij, en dat gaat naar Bart Wenes (51). Hij is van opleiding sociaal assistent en werkt al bijna 30 jaar op de sociale dienst van de CM in Roeselare. Hij woont samen met zijn partner Carine Coussée in de Abeelstraat, er zijn vier zonen. Nadat hij drie jaar OCMW-raadslid was geweest, kwam Bart binnen in de Roeselaarse gemeenteraad op 1 januari 2007. In 2011 werd hij er fractieleider voor CD&V. Met de verkiezingen van 2012 zette hij, tegen de sterk dalende trend van zijn CD&V in, een schitterend resultaat neer, met maar liefst 1.709 voorkeurstemmen. En dit zonder dure campagne, maar wél met veel persoonlijke contacten bij de mensen.

Met die score kwam hij beslist in aanmerking om schepen te worden, maar de CD&V kreeg een zware klap en moest flink inleveren : Bart belandde in de wachtkamer maar werd wel voorzitter van de gemeenteraad : een functie die hij op een rustige maar vastberaden manier invulde. Sinds september 2013 is hij ook provincieraadslid voor CD&V.

Dirk Lievens nieuwe voorzitter van de gemeenteraad

Dirk Lievens
Dirk Lievens© STEFAAN BEEL

Ook Dirk Lievens uit Rumbeke, al jarenlang een vaste waarde binnen CD&V, kwam in aanmerking om schepen te worden. Dit kon in 2013 echter evenmin ingevuld worden, maar Dirk werd wel fractieleider van CD&V in de gemeenteraad. Op 1 maart wordt hij voorzitter van de gemeenteraad. Normaliter zal hij nog voor het einde van deze bestuursperiode schepen worden, want er er is voorzien dat Geert Depondt, schepen en OCMW-voorzitter, voor de verkiezingen van 2018 zijn mandaat doorgeeft. Al zou het kunnen dat deze gebeurtenis dan weer aanleiding geeft tot een interne verschuiving van bevoegdheden.

Ria Vanzieleghem zal Dirk Lievens opvolgen als fractieleider in de gemeenteraad.

Luc Martens blijft in de raad

Afscheidnemend burgemeester Luc Martens zal na 1 maart wel blijven zetelen als gemeenteraadslid. Dit moet hem dan weer toelaten van voorzitter te blijven van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten, en een aantal mandaten te blijven bekleden. En het impliceert meteen ook dat Luc Martens en zijn partner Chantal Van Audenhove, die professor is aan de universiteit van Leuven, in Roeselare blijven wonen.

Morgen wordt Kris Declercq als nieuwe burgemeester voorgesteld aan de leden van CD&V, tijdens de nieuwjaarsreceptie waarop oud-minister Steven Vanackere de gastspreker is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier