Kortrijkzanen herbergen Catalaanse manifestanten: “Willen gewoon onze stem laten horen”

We zien Ferran Aymerich, Esteve Aymerich, Elke Follens, Frederik Vlaminck en Anna Ribas. © EDB
Redactie KW

In Kortrijk zijn zo’n vijftig Catalanen te gast deze week. De Vlaamse Volksbeweging zorgde voor gastgezinnen. De Catalanen trekken vandaag (donderdag) naar de manifestatie in Brussel. We gingen op bezoek bij het gezin van Frederik Vlaminck en Elke Follens, waar een gezin uit Catalonië voor twee dagen verblijft.

In Kortrijk zijn deze week een vijftigtal Catalanen te gast. De Vlaamse Volksbeweging zorgde voor gastgezinnen vooraleer de Catalanen vandaag, donderdag naar hun manifestatie in Brussel trekken. Wij gingen op bezoek bij Frederik Vlaminck en Elke Follens waar een gezin uit Catalonië twee dagen doorbracht.

Anna Ribas, haar man Esteye Aymerich en hun zoon Ferran Aymerich verblijven deze week bij Frederik en Elke uit Kortrijk. Beide families kennen elkaar al langer. “Anna en haar dochter waren hier in 2014 nog met twee vriendinnen. Toen was er ook een optocht in Brussel, eentje voor het recht op zelfbeschikking voor allerlei Europese regio’s“, vertelt Frederik. Ook hij en Elke gingen al eens op bezoek bij Anna en haar familie in Girona.

Politieke gevangenen

“Tot hij in 2016 minister-president van Catalonië werd, was Carles Puigdemont – de man om wie de voorbije maanden erg veel te doen is geweest – onze burgemeester”, legt Anna uit. “Wij komen manifesteren omdat wij vinden dat het recht hebben om onze stem te laten horen. Dat is alles wat we willen.”

“Ze lijken mij moegestreden en vooral gefrustreerd” – Frederik Vlaminck

“Het referendum van 1 oktober moest in het geniep georganiseerd worden, terwijl we gewoon wilden weten hoeveel van de zeven miljoen Catalanen er voor dan wel tegen onafhankelijkheid zijn. Mocht het merendeel niet onafhankelijk willen zijn, zouden we ons daar uiteraard bij neerleggen, maar zelfs die peiling hebben ze in Spanje liever niet.”

Een tweede reden om in Brussel op straat te komen is het feit dat er nog steeds vier Catalanen in Spanje gevangen zitten omwille van hun politieke overtuiging. “Vier mensen die niet gewelddadig zijn: een activist, iemand uit een culturele beweging, een kandidaat van de links partij ERC en het hoofd van de lokale Catalaanse politie. Blijkbaar kan je vandaag in een democratie omwille van je mening in de gevangenis vliegen. Wij willen dat Europa het geweld van de Spaanse regering stopt”, aldus Ferran.

Ideologie

Er worden zo’n 60.000 Catalanen verwacht in Brussel, maar volgens Ferran zal alles er rustig aan toe gaan. “Zoals Catalanen het altijd doen: wij gooien niet alles op de grond of steken geen vuilnisbakken in brand. Wij willen gehoord worden.”

In vergelijking met het vorige bezoek van hun Catalaanse vrienden in 2014 ziet Frederik grote verschillen. “Toen waren ze strijdvaardig, nu lijken ze mij moegestreden en zijn ze vooral gefrustreerd“, zegt hij. “Wij zorgen er als Vlaamse Volksbeweging voor dat die mensen hier onderdak hebben. Ideologisch gezien vinden we elkaar, in een Europa van volkeren, niet eentje van staten en naties.”

De Vlaamse Volksbeweging legde vanochtend een bus in naar Brussel. De manifestatie zelf loopt van 11 tot 13 uur. “Daarna brengen we een bezoek aan het Vlaams Parlement onder leiding van Axel Ronse.” De Catalanen blijven twee nachten bij het gezin van Frederik en Elke. Ze kwamen woensdagavond aan nadat ze dinsdag thuis vertrokken voor een rit van 1.200 km. Vrijdag keren ze terug.

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier